S, MP och V vill riva upp apoteksbeslut

Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet kommer att riva upp beslutet om avreglering av apoteksmarknaden om det blir maktskifte i valet 2010.

– Vi vill vara tydliga inför dem som tänker köpa apotek i Sverige och investera på den svenska apoteksmarknaden att de ska veta att regeringen genomför den här avregleringen i mycket skarp konfrontation med den samlade oppositionen. Vi kommer att gå till val på att riva upp avregleringen av apoteket, säger Ylva Johansson (S) och vice ordförande i riksdagens socialutskott.

Miljöpartiet, Socialdemokraterna och Vänsterpartiet befarar att ett fåtal stora koncerner kommer att dominera den svenska apoteksmarknaden när apotek säljs så som regeringen vill.

Men enligt Ylva Johansson är det framförallt ett nytt system där apoteken får möjlighet att själva förhandla om priser på receptbelagda läkemedel som är det stora problemet.

Där befarar man att vissa läkemedel gynnas framför andra, och att det leder till att skattepengar i onödan går till vinst för de stora apotekskedjorna.

Oppositionen vill alltså riva upp den här avregleringen, men vad man vill förslå i stället kan inte de tre partierna svara på i dag.

– Vi kommer naturligtvis att i god tid före valet att kunna svara på vad som kommer att hända med de apotek som eventuellt då redan är sålda. Men den situationen har vi ännu inte, säger Ylva Johansson.

Regeringens förslag om förändringar på apoteksmarknaden har redan lett till att till exempel Farmaceutförbundet har startat ett eget bolag för att medlemmar ska kunna köpa apotek.

Miljöpartisten Thomas Nihlén som står bakom dagens utspel från oppositionen, tycker att det är positivt.

– Vi tre partier kommer att återkomma till det gemensamt och tydligt inför valet. Vi i Miljöpartiet ser stora möjligheter att man inom det system som man har i dag, ha Apoteket AB kvar som distributionskedja och kunna ha egna företag som driver enskilda apotek, säger Thomas Nihlén (MP).

Karin Runblom
karin.runblom@sr.se