P2 Arkiv klassiskt Hilda Waldeland spelar Grieg

Edvard Grieg: Pianokonsert a-mollHilda Waldeland, pianoStockholms filharmoniska orkesterTor Mann, dirigent

Premiären för P2 Arkiv blir stor och dramatisk: 
Den norsk/svenska pianisten Hilda Waldeland spelar Edvard Griegs pianokonsert tillsammans med Stockholms filharmoniska orkester under ledning av Tor Mann. En inspelning gjord i Stockholms konserthus den 1 juni 1958 under invigningskonserten av Stockholms Festspel detta år.

Hilda Waldeland (1917 – 1961) kom till Sverige under kriget som flykting. Hon kom från en mycket musikalisk familj. Sina första pianostudier fick hon som femåring av sin farmor och hon fortsatte sedan sina pianostudier för bl.a. Gottfried Boon i Stockholm. I Stockholms konserthus spelade hon många gånger, pianokonserter av Mozart, Beethoven, Stenhammar och Schumann, men också förstås Griegs berömda a-mollkonsert, den som kom att bli Griegs internationella genombrottsverk. På skiva förekommer hon sparsamt. I dag en finns hon endast på CD i en inspelning av Griegkonserten gjord i Köpenhamn tillsammans med dirigenten Stig Westerberg.

Dirigenten Tor Mann (1894 – 1974) var en av dåtidens svenska dirigentveteraner. Han debuterade som dirigent i Stockholm 1919 och var under många år konstnärlig ledare för radioorkestern och lärare i dirigering vid Musikhögskolan i Stockholm. Hans tolkningar av de nordiska tonsättarna Franz Berwald, Carl Nielsen och Jean Sibelius var på sin tid mycket uppskattade.

Edvard Grieg: Pianokonsert a-moll
I Allegro molto moderato
II Adagio
III Allegro molto moderato e marcato
Inspelat 1958

Wilhelm Stenhammar: Sensommarnätter nr 1
Hilda Waldeland, piano
Inspelat 1961