Viktigt val

Om någon idag skulle fråga mig vilken fråga som blir 2009 års viktigaste skulle jag utan tvekan säga EU. Gemensam säkerhets- och utrikespolitik, sexhandel och det moderatsvenska ordförandeskapet är exempel på tre heta potatisar.

Samtidigt läser jag på att mindre än var tredje röstberättigad svensk vet att det är val till Europaparlamentet i år. Och redan i första meningen av debattartikeln finner jag en av anledningar till detta bristande intresse för Europaparlamentsvalet.

Artikelns inleds nämligen med orden ”I år ska vi utse Sveriges representanter i Europaparlamentet”. Fel, fel, fel! Valet den 7:e juni handlar inte om Sverigerepresentation. För om det nu vore Sverige parlamentarikerna representerade skulle samtliga 18 sk Sverigerepresentanter rösta lika. Så ser inte verkligheten ut.

Detta val handlar, precis som vilket riksdagsval som helst, om ideologiska skiljelinjer partierna emellan. På så sätt har sossar i Sverige mer gemensamt med sossar i Frankrike än med Fredrik Reinfeldt. Och där har vi den mest grundläggande anledningen till varför det är så viktigt att rösta den 7:e juni. Det spelar roll vad man röstar på!