Två häktade för värdetransportrån

BRÄKNE-HOBY. Blekinge tingsrätt häktade idag de två män som misstänks för värdetransportrånet i Bräkne-hoby förra veckan. En 29-årig man och en 26-årig man häktades på sannolika skäl misstänkta för grovt rån och människorov.
Åtal ska vara väckt senast den 18 juli. De båda häktade männen förnekar brott. 29-åringens advokat, Tomas Rothpfeffer säger att hans klient hävdar att han inte varit på plats då rånet inträffade. Han är däremot inte förvånad över häktningen. - Men man kan notera att lagmannen inte fann att det låg sannolika skäl för mordförsök när det gäller min klient, säger Tomas Rothpfeffer. Både 26-åringen och 29-åringen har ett brottsligt förflutet med bland annat väpnade rån, vapenbrott och grov misshandel.
Fittja Boys De misstänkta gärningsmännen har avtjänat fleråriga fängelsestraff och har tillhört den ökända brottsligan Fittja Boys. 29-åringen är misstänkt för ett liknande rån i Blekinge för ett år sedan, den gången mot en värdetransport i centrala Karlskrona. Även då avlossades skott mot polisen. 29-åringen greps en dryg månad senare men släpptes senare i brist på bevis.
Fängelse för rån 26-åringen har avtjänat ett fyraårigt fängelsestraff för försök till grovt rån i Uppland. Han har också dömts för vapenbrott och stöld. Han var bara 16 år gammal då han fick sin första dom, den gällde misshandel och grov stöld. Det var sent i onsdags kväll som en värdetransport rånades i centrala Bräkne-hoby. Bara någon minut senare var polisen på plats och besköts då av kraftig automateld. Polisen besvarade elden. En av rånarna träffades och avled av skottskadorna.
Bar handgranat Den döde rånaren hade en handgranat på sig och man hittade också ytterligare sprängmedel. Två av rånarna flydde i en bil och tog samtidigt en av väktarna som gisslan. Några timmar senare släpptes väktaren och kunde själv via en privatperson i Hemsjö kontakta polisen. Strax efter rånet anhölls de både huvudmisstänkta i sin frånvaro. I fredags greps de och idag hålls alltså häktningsförhandlingar mot de båda. Brottsrubriceringarna är grovt rån och människorov.