VETANDETS VÄRLD, TOR 22 JANUARI

I fokus: Lars Klareskog, professor i reumatologi

För precis en vecka sedan tillkännagavs årets Crafoordpristagare. Crafoordpriset är ett av världens största vetenskapliga priser med en prissumma på en halv miljon dollar. Årets pris gick till forskning om polyartrit, en form av reumatism.

Priset gick till två japaner och en amerikan vars forskning har lett till nya mediciner mot reumatism. I fokus förklarar professor Lars Klareskog vad reumatism är, och vad den nya forskningen innebär för reumatiker.

Polyartrit är ett samlingsnamn för reumatiska sjukdomar där flera av kroppens leder är inflammerade. Den vanligaste formen är ledgångsreumatism.

En miljon svenskar beräknas ha någon form av reumatism och av dem har ungefär 60 000 kronisk ledgångsreumatism med smärtande, svullna och stela leder. För bara tio år sedan var det en sjukdom som inte gick att stoppa men idag finns det flera mediciner som effektivt stoppar sjukdomsförloppet.

Den forskning som nu belönas lade grunden för utvecklingen av två nya mediciner. Den ena är godkänd och används i Sverige idag. Den andra kommer snart att godkännas i Europa och USA, men används redan i Japan och har visat sig ge god effekt mot ledgångsreumatism.

Anna Nordin
anna.nordin@sr.se