Almi ökar företagslån

Almi företagsutveckling satsar nu på att kunna öka utlåningen till halländska företag med 50 procent det här året och de nyanställer två personer för att klara det.

Ambitionen är att kunna ge större lån till större företag i sin målgrupp än vad man brukar. Almis målgrupp är ett företag med upp till 250 anställda eller 50 miljoner euro i omsättning.

– Det har funnits en historik, som har varit svår att bryta, att Almi kan vara med även på större krediter. Nu tror man från näringsdepartementets sida och från vårt moderbolag att det kommer att finnas ett behov av kompletterande finansiering där bankerna inte kan gå längre, säger Bert Inerup som är vd på Almi i Halland. 

Är den ekonomiska situationen orsaken till att ni vill låna ut mer pengar?

– Ja, om det är så att bankerna får problem med att möta upp företagens behov för vidareutveckling, då ska vi vara med där. Vi kommer inte att ändra kraven på vår utredning, men det blir större belopp.

Märker du av en kris i Halland?

– Nej, det enda jag ser är att det finns ett större observandum från bankernas sida. Man talar något mer innan man beviljar en kredit och man är kanske snabbare med att koppla in Almi, men vi kan inte se att det är fler ansökningar.