Företag drar av privata inköp för miljoner

Skattebetalarna får varje år betala mångmiljonbelopp för att svenska företag drar av privata inköp i sin näringsverksamhet. 80 procent av de företag som Skatteverket granskat har fuskat med skatten på det här viset.

Många företag ändrar på kvittot så det ser ut som ett företagsinköp. Ekot ringde till ett antal företag och frågade hur man kunde få hjälp att göra avdrag, och fick flera exempel på lösningar.

– Bokar vi nu en flygresa för dig och din familj till New York så att säga, så har man ett vanligt kvitto och då står det ju Göteborg-New York exempelvis för fyra personer tur och retur och så står ju alla namnen uppradade där. Jag kan ju skriva ett kvitto som det står researrangemang New York på, och så en totalsumma för alla fyra.

En kund frågar hur fakturan kan formuleras så att det privata inköpet ser ut som en kostnad som går att dra av i deklarationen.

Många av de rese- och klädföretag som vi ringt anonymt och frågat om de kan hjälpa till att ordna fakturan är vana vid frågan och erbjuder direkt en lösning.

– Vi brukar lösa det mesta, det är inga problem. Det beror lite på hur mycket du ska göra, men på ett par jeans till exempel så står det bara LV midjebyxa.

Så även om jag köper jeans så ser det ut som om jag...

– Arbetsbyxor, arbetskläder är ju avdragsgillt om man säger som så.

Sedan 2006 har Skatteverket satsat på att granska småföretag som misstänks ägna sig åt så kallad omfakturering, när säljaren avsiktligt ändrar varubenämningen på en såld vara för att köpet ska se ut som ett inköp för näringsverksamhet.

Eva Hagberg, revisionsledare på Skatteverket i Stockholm, säger att omfakturering är mycket vanligt.

– Jag skulle säga att det är väldigt utbrett och det förekommer i många branscher. Vi har sett att det är tre stora branscher där det är mer utbrett än annars. Det rör sig om resor, möbler och kläder, säger Eva Hagberg.

Av de nästan 500 granskade företagen förra året hade åtta av tio fuskat med omfakturering.

Det fusk som upptäcktes 2008 skulle ha kostat skattebetalarna minst 77 miljoner kronor.

De som avslöjas reagerar ofta på samma sätt, säger Eva Hagberg.

– Ja, de flesta tycker att det är väldigt pinsamt att vi har kommit på det här och de skäms och de är många som ber om ursäkt. Sedan finns det naturligtvis vissa då som tycker att det här är väl inte så farligt eller det här kunde jag väl ha rätt till. Det kan komma kommenterar som att, jag har ju inte råd privat. Men de flesta tycker att det är väldigt pinsamt, säger Eva Hagberg.

Att omfakturera är brottsligt, både för den som skriver kvittot och den som försöker göra avdrag. Straffet blir oftast dagsböter, men grova fall kan leda till fängelse. Efter förra årets revision har hittills 81 företag polisanmälts.

Och när företagen väl blir granskade är det svårt att komma undan, säger Skatteverkets Eva Hagberg.

– Vi gräver tills dess att vi får fram vad man faktiskt har köpt så mitt råd är att även om man har gjort fel i sin bokföring så finns det fortfarande möjlighet att fixa det genom att skriva in på kontrolluppgifter man lämnar för sitt företag, om man är ett aktiebolag, vad man faktiskt har tagit ut privat i form utav resor och kläder eller vad det nu är, säger Eva Hagberg.

En produkt som är avdragsgill är till exempel kläder med tryck som tydligt profilerar företaget. Men knepen för att kunna dra av vanliga kläder som kan användas privat är många. Så här säger en säljare.

– Sedan finns det ju vissa som tvunget då vill sköta det enligt lagboken. Då säger de att då sätter vi trycket på insidan. Och då har man rent mjöl i påsen. Vi löser det alltid på nåt sätt.

Catarina Friskman
catarina.friskman@sr.se

Eftersom fusket räknas som ett brott är det inte de uppringda personerna som hörs i inslaget.