SJÄLVBESTÄMMANDEKOMMITTÉN

Svonni tar lätt på styrelsekritiken

Ordföranden i sametingets självbestämmandekommitté Lars Wilhelm Svonni bryr sig inte särskilt mycket om kritiken från delar av sametingets styrelse. Kommittén har ifjol överskridit sin budget, bland annat det har väckt kritik från styrelsehåll.

– Styrelsens inställning är inte så viktig, utan det viktiga är ju fullmäktiges inställning som kommer vid plenum i februari, säger Svonni.

I sametingets styrelse är det Sara Larsson från min geaidnu som står för den hårdaste kritiken mot självbestämmandekommittén. Hon ifrågasatte kommitten redan vid tillsättandet för snart tre år sen.

Ville ha jämställd kommitté
Orsaken då var att plenum utsåg tre äldre män, förutom Svonni även Bror Saitton och Lars Nila Lasko. Larsson var upprörd och hade velat se även ungdomar och kvinnor i kommittén. Hon menar nu att bristen på jämställdhet är orsaken till det, enligt henne, magra resultatet.

– Det är en stor orsak till att jag inte kan se det som att det varit något särskilt genombrott i det här arbetet.

Oenig styrelse
Men styrelsen är inte enig och Svonnis partikamrat, partiet samernas ledamot i styrelsen Anders Kråik, anser att kommittén gjort ett bra arbete.

– Det måste få kosta pengar eftersom det är en väldigt viktig fråga att få ett självbestämmande i våra egna frågor, självbestämmandekommittén har gjort ett ofantligt bra arbete, säger Kråik.

Självbestämmandekommitténs budget har för 2008 varit 300.000 kronor och Lars Wilhelm Svonni medger att man överskridit sin budget.

– Vi begärde 400.000 kronor och det är där någonstans mittemellan som slutnotan hamnade.

Men här har Svonni fel. Åtminstone enligt uppgifter som sameradion fått från sametingets kansli. Enligt dessa så hamnade slutnotan på ungefär 575.000 kronor, alltså närmare dubbelt så mycket som kommittén hade lov att spendera.

Genomföra uppdraget viktigast för Svonni
Skälet till att kommitten använde för mycket pengar var enligt Svonni att man ville hinna få ut ett betänkande till den statliga grundlagsutredningen. Så här i efterhand visar det sig visserligen att kommittén ändå inte med sitt betänkande lyckades påverka grundlagsutredningen, eftersom den inte föreslår samerna som urfolk i grundlagen.

Svonni säger sig ha förståelse för att det från styrelsens sida kommer kritik mot en överskriden budget men han hävdar ändå att det viktigaste varit att göra klar arbetet.

– För oss var det viktigare att lämna fram ett genomarbetat förslag än att på grund av penningbrist inte lämna något förslag alls.

Tidigare artikel:

Thomas Sarri
thomas.sarri@sr.se

Elin-Anna Labba
elin-anna.labba@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio