Borås

Omsorgspersonal handplockas

1000 undersökterskor i Borås ska handplockas till bland annat älderomsorgen nu i sommar. Det är kommunen som nu ger sig ut i jakten på ubildad personal till kommunens sommarvikariat inom äldre- och handikappomsorgen.

Idag ställs högre krav på att omsorgspersonal har utbildning, en medveten satsning från kommunen.

24-åriga Madelen Karlsson i Borås är en av de som valt att ta en paus från sitt jobb inom älderomsorgen för att utbilda sig till undersökterska för att få en bättre grund.

– Har man utbildningen så visst får man lättare jobb, men sen får man även mer respekt från de man jobbar med, säger Madelen Karlsson.

Madelen Karlsson har läst 1,5 vecka på Vuxenutbildningens undersköterskeutbildning. Tillsammans med klasskamraterna Sofia Carlsson, Nicklas Axelsson och Martina Nilsson. De har alla olika bakgrund, lastbilschaufför, kontorist eller arbetat inom handikappsomsorgen. Och de är eftertraktade just nu.

Barbro Nilsson Holmesten, utvecklingsledare inom älderomsorgen i Borås stadbesöker liknande utbildningar för att handplocka utbildad personal till sommarens semestervikariat. För det är ett mål sen några år tillbaka att höja älderomsorgspersonalens status genom att få in mer utbilat personal.

– Arbetet kräver mycket mer av personalen idag, det är ju ändå så att vi vårdar svårt sjuka hemma. 

Men för de blivande undersköterskorna Madelen Karlsson och Martina Nilsson är det ändå en bra bit kvar när det handlar om att få upp statusen - både lönsmässigt och bland samhällets medvetande:.

Men det är både uppskattat och inger hopp när kommunen söker upp undersökterskestudenter säger Martina Axelsson som också hon läser första terminen vid Vuxenutbildningen

– Det känns jätte bra att de vill ha oss. Och de vill även ha oss som läser första terminen.

Mina Benaissa
mina.benaissa@sr.se