Anneli Hulthén vill ha ny EMU-omröstning

Lågkonjunkturen visar att Sverige behöver gå med i EU:s valutaunion emu. Det anser Socialdemokraternas nya ledare i Göteborg, Anneli Hulthén. I motsats till den socialdemokratiska partiledningen vill Hulthén ha en ny folkomröstning redan efter nästa val.

– Varje gång vi går in i lågkonjunktur och kris så tycker jag att saken gör sig påmind, att det kanske hade varit bättre att vara med i ett valutasamarbete än att stå utanför, säger Anneli Hulthén, socialdemokratiskt kommunalråd i Göteborg, i Ekots Lördagsintervju.
  
Socialdemokratiska partiets officiella linje
är att Sverige ska gå med i emu, men tidpunkten är känslig. Dels finns det ett starkt motstånd i partiet, dels planerar man för att regera med två emu-fientliga partier och vill ogärna försvåra en redan känslig oenighet i EU-politiken.

Därför har Mona Sahlin sagt att en ny folkomröstning inte är aktuell under nästa mandatperiod, alltså före 2014 års val. Men nu vill alltså en tung socialdemokratisk röst ha folkomröstning redan efter nästa val.

– Jag tycker att det är dags att ompröva frågan igen. Och nu är det ett tag sedan och då har vi dessutom haft både ett riksdagsval och ett parlamentsval så det tycker jag är en bra idé att pröva frågan.

Anneli Hulthén, som nu har efterträtt Göran Johansson som kommunalråd,  är en central person för Socialdemokraterna. Dels styr hon Göteborg, som Mona Sahlin har kallat för partiets skyltfönster. Dels leder hon arbetet med att ta fram en ny socialdemokratisk miljöpolitik, den fråga som Sahlin har utnämnt till socialdemokratins viktigaste.

Samtidigt avviker hon från partilinjen i flera känsliga frågor, där emu bara är en. Hulthén vill inte heller riva upp avdragsrätten för hushållsnära tjänster.

– Många använder sig av det och har förmodligen ett behov av det. Därför ställer jag mig mer tveksam till att man kan riva upp det om ett par år när systemet har satt sig, säger Hulthén.

Och det förslag om könskvotering till bolagens styrelser som bland andra Mona Sahlin drev i den socialdemokratiska regeringen är Hulthén bestämd motståndare till.

– När du kvoterar in i en styrelse på grund av att någon är kvinna eller har en utländsk bakgrund eller tillhör någon annan så kallad minoritet så blir det det som blir det viktigaste, inte kompetensen. Och jag vill hellre bli bedömd utifrån min kompetens än utifrån mitt kön.

Anneli Hulthén är också tydlig i en annan känslig fråga. Inkomstskatten ska höjas tycker hon.

– Ja, jag tycker nog att vi kan höja de flesta skatter. Jag tycker inte att det är rimligt som det är just nu för tillfället att det är vi som tjänar mest som får de största skattesänkningarna.  Framför allt inte i det läge som vi befinner oss i.

Inkomstskatten ska upp?

– Absolut, säger Anneli Hulthén.

Tomas Ramberg
tomas.ramberg@sr.se