Två anhållna för bombdåd mot åklagare

Uppdaterad 16:45
De två män som anhölls på fredagen misstänkta för att ligga bakom sprängattentatet mot chefsåklagare Barbro Jönssons bostad i Trollhättan 2007, har kopplingar till den kriminella organisationen Brödraskapet Wolfpack.

– De har apterat och detonerat den här sprängladdningen. Vi anser att de i alla fall är delar av gärningsmannaskaran, säger Länskriminalens chef i Västra Götaland, Sven Ahlbin om vad männen misstänks ha gjort.

En tidig morgon i november 2007 exploderade en kraftig bomb utanför chefsåklagare Barbro Jönssons bostad i Trollhättan. Splittret från explosionen nådde gatan utanför och spred sig in i bostaden.

– Hade någon befunnit sig i hallen eller något rum innanför så hade det sannolikt inte gått så bra, säger kriminalkommissarie Thord Haraldsson.

De misstänkta gärningsmännen, 24 och 25 år gamla är anhållna på sannolika skäl misstänkta för bland annat försök till mord. Männen som nekar till brott har kopplingar till den kriminella grupperingen, Brödraskapet Wolfpack.

– Såvitt jag vet är båda två från Malmö. De känner varandra och den yngre av dem är ganska kraftigt belastad med brott och dömdes senast för vapenbrott. Den äldre är väl inte lika känd för våldsbrott utan mest för bedrägerier, säger Thord Haraldsson, kriminalkommissarie i Trollhättan.

Vad kan du berätta om deras koppling till Brödraskapet Wolfpack?

– Jag kan bara konstatera att vi har misstänkt att de har kopplingar till Brödraskapet Wolfpack och det har vi fått bekräftat både från polisen i Skåne och vid husrannsakningar som vi har genomfört.

De två männen som är i 25-årsåldern anhölls igår i Malmö. Den ene sitter redan sedan tidigare häktad i väntan på fängelseplacering och den andra är anhållen för ett annat brott.

Dådet ägde rum strax innan Barbro Jönsson lämnade in ett åtal, bland annat mot några personer med kopplingar till det kriminella brödraskapet Wolfpack och polisen har hela tiden trott att attentatet hänger samman med Barbro Jönssons yrkesroll som åklagare.

Barbro Jönsson är inte anträffbar idag, men blev i november intervjuad av Sveriges Radio och redan då kopplade polisen samman spräningen med gängkriminella.

– Det blir ändå en form av lättnad eftersom det är relaterat till den delen av min yrkesverksamhet. Just det där att inte veta överhuvud taget vad det är för någonting gör att man måste ha ett brett förhållningssätt när det gäller att bedöma risker och sådant och det här gör ju det naturligtvis lättare, sa Barbro Jönsson.

Barbro Jönsson lever idag på hemlig ort och med skyddad identitet, och efter 26 år som åklagare har hon nu ett nytt jobb. Hon fortsätter att bekämpa den organiserade brottsligheten men nu som stabschef på länskriminalen i Västra Götaland.

– För mig blev det en möjlighet att jobba med de här grupperingarna på lite mer heltidsbasis, att inte sitta och ägna mig åt rattfyllerier och annat som var en del av vardagen.

Katarina Helmerson
katarina.helmerson@sr.se

Andreas Kron, Göteborg
andreas.kron@sr.se