P2-fågeln - en historik

Fåglar i Sveriges Radio och P2 har en lång och stolt tradition. Nu återkommer våra sjungande vänner i nyputsad skrud på webben. För första gången kan du även höra de samtal om varje fågel som tidigare bara hörts i radio.

De fåglar vi nu med stolthet kan erbjuda i omdigitaliserad form är radions P2-fågel (tidigare pausfågel) från 1998 och framåt. Fåglarna har funnits på webben hela tiden, men i ett med tiden allt mer antikverat ljudformat och utan den moderna webbens möjligheter. Vår nygamla P2-fågelsajt tillkom under vintern 2009. För första gången på webben finns nu inte bara fågellätena, utan även  och Sten Wahlströms samtal om respektive fågel.

Om P2-fåglens historia
Under 30 år (1963 - 1993) var pausfågeln ett bekant inslag i radions kanaler. På den tiden byttes pausfågeln ut varje vecka.  Den första pausfågeln presenterades av Nils Linnman 6 januari 1963 - den sista var talgoxen 10 januari 1993. Sten Wahlström, känd radiomedarbetare inom områden som natur, vetenskap, historia, svarade för inspelningarna och presentationerna.

När programpunkten försvann blev många besvikna och den dåvarande P2-ledningen beslöt att återinföra programmet som exklusiv P2-angelägenhet. Efter ett uppehåll på 11 månader återuppstod programmet. Uppdraget gick till den fågelintresserade P2-producenten Bengt Emil Johnson som omgående bad Sten Wahlström att åter ställa sitt unika inspelningsmaterial och sina stora ornitologiska kunskaper till radions förfogande. Så tillkom alltså den nya programpunkten P2-fågeln som presenterade en ny fågel varje månad. Första programmet sändes i  januari 1994 då nötväckans energiska sång inledde serien. Den sista fågeln att sändas i radio blev skäggmesen, i december 2005.

Fåglarna finns även på skiva
Sten Wahlströms arkiv med fågelinspelningar har byggts upp under flera decennier och innehåller alla i Sverige förekommande arter. 197 arters läten är samlade på en dubbel-CD, utgiven av Naturskyddsföreningen.