Bergfink (Fringilla montifringilla)

0:43 min

Bergfinken kan vara världsrekordhållare i flockstorlek. En vinter på 1950-talet sågs 70 miljoner bergfinkar tillsammans i en enda samlad flock. Det var i Schweiz, men även i Sverige kan man se väldigt stora bergfinksflockar under höst och vinter, särskilt om det finns gott om bokollon i Sydsveriges bokskogar. Bokollon är deras favoritföda under den tiden av året.

När bokollonen är slut i sydligaste Sverige brukar flockarna fortsätta längre söderut i Europa. Sen återvänder de igen tidigt på våren, och fortsätter upp till sina boplatser i norr. Under häckningstiden är bergfinkarna nämligen riktiga norrlandsfåglar som har sina revir och bon i barrskogar och fjällbjörkskogar.

Till utseendet påminner arten om sin nära släkting bofinken, men under häckningstiden har bergfinkshanen svart på huvudet och ryggen och orangefärgat bröst. Andra tider på året liknar hanarna honorna med mer grått i dräkten.

Bergfinkens sång är mycket typisk. Den låter inte alls som sång faktiskt, snarare som om någon kör en träbit genom en liten, liten cirkelsåg.

(Fringilla montifringilla)