Minnesdagen för förintelsens offer: "Att tiga är att svika"

Den 27 januari 1945 befriades koncentrationslägret Auschwitz. Sex decennier senare deklarerade FN denna dag som internationell minnesdag för förintelsens offer.

De som överlevde förintelsen bär på minnen som är lika smärtsamma som de är värdefulla för vår tid. De blir vittnesmål som kan hjälpa till att trycka tillbaka nutida främlingsfientlighet, rasism och antisemitism runt om i världen.

- Det är med smärta jag talar om mitt öde men jag vill inte svika alla mina kära som inte längre kan vittna, säger 84-åriga Magda Eggens, som befriades av Folke Bernadotte i slutet av kriget 1945.

Förintelsen av romer. Idag minns världen också de hundratusentals romer som blev offer för nazisternas utrotningsfösök. Professor David Gaunt berättar om den glömda förintelsen.

Jan Jansson. överlevare. En av de romer som överlevde mardrömmen under andra världskriget är 78-årige Jan Jansson.  Här berättar han om några upplevelser från den onda tiden (översättning nedan).

Jan Jönsson på svenska:

- Det jag såg då minns jag än idag. Det som hände när de slog och dödade andra, jag såg det de gjorde det med oss också. En soldat slog min far och slog ut hans tänder, framför mina ögon.

- Vi hade tur för att vår att min fader arbetade i kyrkan och de var osäkra på om vi var romer, för vi klädde oss som vanliga polacker och inte som romer.

- När vi kom fram till lägret, fanns det även judar där. Jag fick ofta stryk där, inte bara utav tyskarna utan även av de Judiska soldaterna Capo som de kallades och de polska som var klädda i blåa dräkter.

- En dag när jag kom ut från sjukstugan, såg jag en pojke som inte var äldre än 11 år som hade några grönsaker under tröjan. En tysk kom och bad honom lyfta på tröjan, när han lyfte på tröjan ramlade grönsakerna ner.Soldaten lyfte upp geväret och drämde till honom så hårt i huvudet att hans huvud sprack och hjärnan rann ut på andra sidan.

- Min syster tog tag i mig och la sin hand för mina ögon.