Berglärka (Eremophila alpestris)

0:31 min

Berglärkans hane ser verkligen speciell ut. Hela fågeln är diskret som en mus, utom ansiktet som är skarpt tecknat i gult och svart. Under vår och sommar har han till och med små svarta örontofsar som gör att det ser ut som om han har en svartgul batman-mask på sig.

Även honan har ett liknande svartgult mönster i ansiktet, men inte fullt så skarpt och hennes örontofsar är så små att de knappt syns.

Under häckningsperioden måste man ta sig till karga steniga hedar högt upp i fjällen om man vill möta berglärkan. Och inte ens där är det säkert att man får se den, för den har blivit väldigt ovanlig under de senaste femtio åren.

Trots den korta nordiska sommaren läggs två kullar varje säsong. I oktober flyttar fåglarna söderut och då finns det plötsligt lite större möjligheter att få se dem. Då rastar de på sandiga eller grusiga marker i södra delen av landet, gärna havsstränder. Skåne och Västkusten är de nordligaste övervintringsplatserna men de flesta fåglarna flyger ännu en bit längre åt sydväst innan de slår sig till ro.

(Eremophila alpestris)