Drillsnäppa (Actitis hypoleucos)

0:40 min

Drillsnäppan hittar man överallt där vattnet möter steniga eller grusiga stränder. Där är den i oavbruten rörelse och det karaktäristiska lätet, ett skarpt visslande ”hi-di-di” hörs nästan dygnet runt under häckningstiden.

Endera ser man fågeln på strandstenarna där den vippar med bakkropp och stjärt på ett typiskt sätt, eller så ser man den flyga iväg tätt över vattenytan med nedböjda vingspetsar: först slår den några hastiga slag med vingarna och sedan hålls de stilla, sen slår den åter med vingarna och så hålls de stilla igen. Oftast flyger den tätt över vattenytan: det kan se ut som om den försökte kappflyga med sin egen vattenspegling.

Boet placeras ett stycke från stranden, ofta under en enbuske. Om man råkar komma i närheten spelar den vuxna fågeln ofta skadad, ett beteende som är vanligt hos många vadarfåglar. Syftet är att angriparen ska lockas att följa efter den "skadade" fågeln och på så sätt lockas bort från själva boet med äggen eller ungarna.

De fyra äggen är mycket stora i förhållande till fågeln, lika stora som kajans. Någon vecka efter att äggen kläckts, ungefär vid månadsskiftet juni--juli drar honan söderut till sjöstränder i tropiska Afrika. Hanen tar hand om ungarna och flyttar i augusti--september. I slutet av april brukar de första drillsnäpporna återvända till vårt land.

(Actitis hypoleucos)