Dubbelbeckasin (Gallinago media)

0:57 min

Dubbelbeckasinen står för en av de grymmaste flyg-prestationerna i hela världen. 2010 upptäckte svenska forskare att dubbelbeckasiner i de svenska fjällen flyger till Kongo i Afrika på hösten, i ett enda sträck utan att stanna, och med en snitthastighet på nästan hundra kilometer i timmen.

I gamla tider var dubbelbeckasinen vanlig i hela landet men nu häckar den bara i fjällkedjan. Honan ruvar äggen ensam och i augusti--september går flytten mot tropiska Östafrika. I rekordfart. Frågan är om det finns något annat djur på jorden som flyttar lika långt i lika hög hastighet.

Vi har tre arter beckasiner i Sverige: den lilla dvärgbeckasinen, den ganska vanliga enkelbeckasinen och den sällsynta dubbelbeckasinen. Namnen kommer av fåglarnas storlek. Man tror att de användes när man förr jagade och åt beckasiner: den mellanstora enkelbeckasinen räknades som en enkel portion, dubbelbeckasinen som en dubbel portion och dvärgbeckasinen som en halv. (Men i själva verket är dubbelbeckasinen inte alls dubbelt så stor som enkelbeckasinen, det handlar faktiskt bara om någon centimeters skillnad.)

Fyra fågelarter i vårt land ägnar sig under parningstiden åt det som man på biologspråk kallar spel (eller lek). Tre är ganska välkända: tjäder, orre och brushane. Den fjärde är dubbelbeckasinen. Hanarna samlas på speciella spelplatser som ofta används år efter år – på ängsmark omgiven av videsnår. Varje hane har sin speciella tuva där han presterar sitt spel som består dels av ett fint kvitter, dels en hög trumning med näbben som låter ungefär som när man drar med nageln längs tänderna på en plastkam. Hanarna gör språng i luften, det händer till och med att ett par ryker ihop men riktiga fäktningar som hos brushanarna förekommer inte.

(Gallinago media)