Första milimetertunna TV:n är här

Snart är det kanske dags att byta TV igen. Skärmtillverkarna är på gång med en millimetertunn skärm, som kallas OLED. Nu är den första modellen ute på marknaden.

Nu är det premiär för den första OLED-skärmen i elektronikbutiken, en teknik som väntas ersätta LCD och plasma när det gäller bildskärmar. Tillverkarna strävar efter ännu en tunnare skärmteknik för TV och dator, och OLED väntas slå igenom om fem-tio år. Den första produkten, som Sony nu säljer, är en bara tre millimeter tunn TV. Men man har inte lyckats göra den större än 11 tum.

Ledande plast

O:et i OLED står för organiskt material. Det är små, små polymermolekyler, alltså plast, som är elektriskt ledande och materialet kan, om ström tillförs, lysa upp som bildpunkter och återge en tv-bild, eller datorbild. Och det utan den energislukande bakgrundsbelysning som krävs bakom LCDns flytande kristaller.

Genomslaget dröjer

Grundtekniken har funnits ett bra tag, men metoden att tillverka OLED förfinas och effektiveras hela tiden. Men genomslaget för OLED dröjer än ett tag, menar Benny Norling på HDTV-Forum:

– OLED-skärmarna är fortfarande i sin linda. Tekniken är fortfarande för dyr för att konkurrera med den existerande och man kan inte göra så stora storlekar än. Flera bolag har sagt att de väntar tills de kan göra skärmar som är minst 30 tum.

– Kan den ersätta LCD och plasma ganska snart?

– Den skulle nog kunna ersätta framöver, men det kommer att ta sin tid att få det här riktigt bra. Kan man göra det på ett konstnadseffektivt sätt kan vi få väldigt tunna Tv-apparater framöver, då kan vi nästan tapetsera vardagsrummet med Tv-apparater. Våra vanliga platt-TV blir då tjock-TV.