P4 Musik: 5 kvinnor - 5 stjärnor. Start söndag 8 februari kl. 23.05 i P4.

P4 Musik bjuder på musikaliska porträtt av fem internationella storstjärnor – alla kvinnor med långa och framgångsrika karriärer.

- Jag är väldigt nöjd med den här serien, säger L-G Alsenius, producent för P4 Musik. Det är en stark samling artister med intressanta livsöden och fantastisk musik och dessutom gjord av några av radions bästa musikjournalister.

Serien startar den 8 februari med Tina Turner – ”en tornado i minikjol” – som i år fyller 70 och firar detta med en turné. Hon har ett speciellt rasp i rösten och växlar mellan rå kraft och stor känslighet. Mia Gerdin blev knockad av Tinas energi redan på 60-talet och tecknar hennes porträtt.

Det andra programmet sänds 15 februari och skildrar sagan om Joni Mitchell. Hon är en av de mest banbrytande artisterna i vår tid med allt från folkvisor via jazz och till symfoniska storverk.. Carin Kjellman följer Jonis väg från ”ung tjej med gitarr” till hyllad och stilbildande ikon.

Rösten, näsan, de långa naglarna, hennes politiska uttalanden. Barbra Streisand är en artist som märks. Hon räknas till en av de allra största och kallar sig själv ”the actress who sings”.

- Hon var min första idol och för mig är det här en dröm säger Karin Lönnå som frossar i Barbra den 22 februari.

Huvudperson i programmet den 1 mars är countrydrottningen Dolly Parton. Hon är en driven affärskvinna med stenkoll på sin karriär men också en fantastisk låtskrivare och artist som ständigt lockar nya lyssnare, inte minst unga kvinnor. Karin Forsmark gillar Dolly och skildrar hennes liv – ”from rags to riches”.

Engelska Dusty Springfield lät svart men var vit. Flera av hennes 60-talslåtar är klassiker men i slutet av decenniet började karriären tyna bort. Det dröjde till 60-talet innan Pet Shop Boys gav henne en andra karriär. Dusty dog 1999, endast 60 år gammal. Mia Gerdin är lycklig över att rösten och låtarna finns kvar och vi hör många av dem i serien sista program som sänds på Kvinnodagen den 8 mars