Snart olagligt ragga barn på nätet för sex

Det ska bli olagligt att ta kontakt med barn under 15 år på internet med sexuellt syfte. Det föreslår idag regeringen. På så sätt ska skyddet mot övergrepp stärkas menar justitieminister Beatrice Ask.

– Det är ju ett stort problem att det finns vuxna som på nätet tar kontakt med barn i sexuellt syfte. Man trodde ju att barnen skulle vara trygga i barnkammaren men det är ju inte så längre med internet. Och nu måste vi försöka täppa till det.

Vad tror du att den här lagen kan leda till då?

– Jag hoppas ju att vi får färre som försöker använda sig av nätet för att få kontakt med barn. Jag hoppas också att vi kan lagföra en del av de mest perversa typerna.

Idag går det inte att stoppa de vuxna som kontaktar barn på nätet med uppenbart sexuella avsikter, så kallad grooming, innan det leder fram till ett verkligt övergrepp. Den luckan vill nu regeringen täppa till.

Förslaget som Beatrice Ask presenterade innebär att den som försöker ragga barn via nätet kan dömas till upp till ett års fängelse för det nya brottet ”kontakt med barn i sexuellt syfte”. Men det förutsätter att man verkligen tagit ett konkret steg för att träffa barnet.

– Det kan handla om att man bokat biljetter eller att man tänker skicka pengar till barnen eller att man beskriver mötesplatsen. Att man gör någonting rent praktiskt för att komma närmare ett sammanträffande.

Men samtidigt måste det vara väldigt svårt att bevisa i en domstol att en person verkligen har haft som syfte att begå ett övergrepp?

– Ja, det är just därför som vi beskriver en del av de aktiviteter som man kan tänka sig. Det är klart att om de skickat biljetter så kan man ju rent fysiskt faktiskt ta på bevisen. Det här blir ju upp till domstolarna att lägga en praxis på, säger justitieminister Beatrice Ask.

Daniel Rundqvist
daniel.rundqvist@sr.se