Polisen positiv till lag om nätraggning

Regeringens förslag att göra det olagligt att ta kontakt med barn på internet i sexuellt syfte, får ett försiktigt välkomnande från polisen. Vuxna som tar sådana kontakter med barn under femton år ska kunna få upp till ett års fängelse, föreslår justitieminister Beatrice Ask.

– Vi får ju avvakta och se möjligheterna att kunna bedriva brottsbekämpning när det gäller den här typen av företeelser. Det här är ju nytt och jag vet inte hur det kommer att fungerar i praktiken, men vi är optimistiska, säger Stefan Kronqvist, chef för IT-brottssektionen på Rikskriminalen.

I dag går det inte att hindra vuxna att ta kontakt med barn på internet i sexuellt syfte. I värsta fall har sådana kontakter slutat med att barn lockats till en plats där de utsatts för sexuella övergrepp. Därför vill justitieminister Beatrice Ask göra det brottsligt att ragga barn på nätet.

– Jag hoppas ju att vi får färre som försöker använda sig av nätet för att få kontakt med barn. Jag hoppas också att vi kan lagföra en del av de mest perversa typerna, säger hon.

Det nya brottet som kommer att kallas för ”kontakt med barn i sexuellt syfte” ska ge upp till ett års fängelse. Men för att sätta dit en person krävs det att vederbörande har tagit ett konkret steg för att träffa barnet. Exempelvis bokat biljetter, beskrivit mötesplatsen eller planerat att skicka pengar till barnet.

Dessa uppgifter kan sedan användas som bevis i domstol. Men huruvida de kommer att hålla är Stefan Kronqvist på Rikskriminalen inte riktigt säker på än.

– Säker är man ju föst när man har provat möjligheterna att tillämpa den, så det får vi återkomma till hur pass effektiv den visar sig vara när man har facit i hand, säger Stefan Kronqvist.

Är det här ett verktyg som ni har saknat?

– Ja, det kan man nog säga. Det är mycket möjligt att det här kan ge oss förutsättningar att gå in och bryta på ett tidigare stadie innan något otäckt händer.

Zana Schiroyi
zana.schiroyi@sr.se