Förstahandskontrakt säljs öppet på nätet

Förstahandskontrakt på hyresrätter har börjat säljas och köpas öppet på internet, trots att det i lagen står att redan när man begär ersättning för sitt kontrakt så har man begått ett brott och kan dömas till sex månaders fängelse.

Hyresgästföreningens ordförande Barbro Engman säger att det är ett tydligt tecken på att handel med hyreskontrakt är ett brott som blivit ofarligt att begå.

– Det här är ju otroligt öppet och tydligt, det är väl det som är det nya, att man har slutat att kalla det för någonting annat och i stället kallar man det för vad det verkligen handlar om, säger Barbro Engman, ordförande för Hyresgästföreningen.

– Förut stod det att man kunde få hittelön och konstigheter men nu står det ju rakt av bara. Det tycker jag är ett tecken på att samhället inte reagerar. Det blir tills slut något slags normaltillstånd att man säljer och köper, säger Barbro Engman.

Framför oss på bordet ligger en hög med utskrivna annonser där människor säljer och köper sina hyreskontrakt på internet. Namn och telefonnummer står utskrivna och det handlar om affärer för hundratusentals kronor. Företeelsen i sig är förvisso inget nytt, under lång tid har så kallade svartmäklare funnits i Stockholm och marknad finns så länge det råder bostadsbrist.

Men i dag finns annonser som gäller många av Sveriges städer. En kvinna som annonserar om att hon vill köpa en hyresrätt i Malmö visste inte ens om att det är olagligt att handla med förstahandskontrakt.

– Nej, faktiskt inte. Så som jag vet så...det var det enda tipset jag fick. Hur ska jag veta att...Alla gör det ju, då verkar det ju inte vara speciellt olagligt.

Att köpa hyreskontrakt är inte olagligt, men att sälja kan ge upp till sex månaders fängelse. Men även köparen riskerar att förlora kontrakt och pengar om historien uppdagas och därför kommer det nästan inte in några anmälningar till polisen.

Stig Sandgren på Citypolisen i Stockholm säger att det är anledningen till att inget görs för att stoppa verksamheten.

– Det bedrivs inte någon spaningsverksamhet eller liknande mot den här typen av företeelser. Det är inte någon som bevakar den här typen av annonser och det är inte någon som jobbar mot det, säger Stig Sandgren.

Hur kommer det sig att man inte bedriver någon spaningsverksamhet?

– På vilket sätt ska man spana på det här, ska vi ta kontakt med säljare och säga att nu är du ute och försöker sälja en lägenhet som du kanske inte ska göra. Det är väl frågan om vi ska ägna oss åt den typen av verksamhet, vi kan komma in på brottsprovokation, säger Stig Sandgren.

Men det står ju i lagen att redan när man uppställer villkor om ersättning så är det ett brott?

– Och sedan ska det bevisas att den här personen uppställer det villkoret.

Men det finns ju på nätet?

– Det finns på nätet ja men sedan ska jag ringa och presentera mig, säger Stig Sandgren.

Polisens förklaring duger inte för Barbro Engman på Hyresgästföreningen. Enligt henne är det snarare själva anledningen till att det i dag finns folk som annonserar ut sina brott helt öppet, antingen för att de inte vet att det är brottsligt eller för att de vet att de inte kommer åka fast.

– Om man nu vill spana, om man vill ta reda på saker så står det ju i öppen dager att det faktiskt förekommer försäljning. Jag vet inte hur många andra brott som man skulle annonsera om att man tänker begå. Man räknar i ett sådant läge med att ingenting kommer att hända, säger Barbro Engman.

Enligt Fastighetsägarna är hyrorna generellt för låga i attraktiva områden som till exempel Stockholms innerstad.

– Felet är att vi framför allt i Stockholms innerstad har en hyra som är något för låg jämfört med vad människor är beredda att betala. Bruksvärdet skulle justeras lite grann med en lägesfaktor, säger Christer Jansson som är vd för Fastighetsägarna i Stockholm.

– Då skulle också incitamentet, intresset för att köpa de här lägenheterna minska därför att priset, det svarta priset, är ju skillnaden mellan vad människor är beredda att betala och vad man faktiskt betalar i hyra, säger Christer Jansson.

Lotten Collin
lotten.collin@sr.se