Nya E4 - ett lyft för bostadsmarknaden

Den nya E4:an mellan Gävle och Uppsala har haft positiv inverkan på bostadsmarknaden i Gävle och Skutskär. Den bilden ger flera fastighetsmäklare i Gästrikland som Radio Gävleborg har pratat med.

Framför allt består den ökade efterfrågan i fler Stockholmare och Uppsalabor som vill flytta norrut.

Möjligheten att pendla söderut på kortare tid har gjort Gävle till ett tydligare alternativ för de som tröttnat på Stockholmspriserna, menar flera mäklare.

Precis som det förutspåddes inför E4-öppningen tycks det alltså som att vägen i kombination med tågförbindelserna inneburit till ett lyft för bostadsmarknaden i södra Norrland.

– Nu märker vi att både Stockholmskunder, Uppsalakunder och andra säger att nu är det bara två timmar att pendla och läge att bo här och pendla, säger Rolf Ekström fastighetsmäklare i Gävle.

Fyra av fem mäklarfirmor med säte i Gävle som Sveriges Radio Gävleborg har pratat med upplever att det har blivit fler Stockholmare och Uppsalabor på visningarna det senaste året.

Johanna Råsbo som flyttade till Gävle förra året är inte förvånad:

– Jag har ju märkt att jag lärt känna en hel del folk som flyttat från Stockholm just för att de vill slippa hetsen, att de fått barn och inte utnyttjar det som var orsaken till att de flyttade till Stockholm. Så jag är inte förvånad över trenden, säger Johanna Råsbo.

Rolf Ekström, en av de mäklare Radio Gävleborg talat med, tror på en fortsatt positiv utveckling på bostadsmarknaden.

Det planerade dubbelspåret som kommer göra tågpendling söderut ännu snabbare tror Rolf Ekström kommer föra med sig ett ännu större intresse.

Han tror också att möjligheten till fritidsaktiviteter i Gävleborg leder till ökad inflyttning.

– Vi har väldigt mycket förspänt för att få en god livskvalitet till ett bra pris och det tror jag folk har börjat inse, säger Rolf Ektröm.

Therese Jacobsson
nyheterna.gavleborg@sr.se