Vetlanda tror på sjötomten

En nybyggd villa, precis vid stranden. Så vill Vetlanda locka nya invånare. Och nu förbereder sig kommunen, snart blir det nämligen enklare att bygga vid sjöar.

Vetlanda kommun vill vara först ut med att kunna erbjuda sjönära tomter, när tillfälle ges om ungefär ett år.

Det är den nya landsbygdsutvecklingen som väntas ge kommunerna chansen att ge dispens från de vanliga reglerna för strandskyddet.

– Vi ser att det finns ett tryck från storstadsområdena att komma ut till landsbygdskommunerna för att bosätta sig. Man vill ha attraktiva lägen för sina bostäder, jag tror att det finns goda möjligheter för oss säger Gunilla Hjelm (C), kommunalråd i Vetlanda.

Landsbygdsutvecklingen var en av de stora nyheterna i miljöminister Anders Carlbergs lagrådsremiss. Det innebär att det ska bli lättare för kommunerna att på egen hand bestämma om bebyggelse kring sjöar och längst kusterna.

Men för att kommunen ska kunna ge dispens framöver krävs att området är utpekat på en översiktplan och det är därför Vetlanda kommun nu har startat ett samarbete med grannkommunerna - Högsby, Hultsfred, Uppvidinge och Nybro.

Redan nu har Gunilla Hjelm börjar tittas på sjöar i kommunen, som kan vara aktuella för ökad bebyggelse.

I dagsläget är det en tiondel av landets kuster och stränder som är bebyggda och kritiska röster, bland annat från personer från Naturskyddsföreningen, är rädda för att det ska bli ett för stort tryck på stränderna. Men det är ingen risk, enligt Gunilla Hjelm.

– Jag kan inte se några sådana risker. Här handlar det om att vi får peka ut några få områden som kan vara lämpliga för den typen av utveckling, men det kommer att vara mycket sjö kvar, lovar Gunilla Hjelm.

Jimmy Karlsson
jimmy.karlsson@sr.se