Lång väntan för pengar till fiskare

SKÅNE. I tre månader har de skånska trålfiskarna väntat på ersättning för vad de förlorade när torskfisket stoppades den 14 april i år. Trots att de har blivit lovade att ärendet ska skyndas på, har fortfarande inga pengar synts till.
- Det är väldigt hårt ekonomiskt. Det är ingen som klarar av ett näringsförbud under så här lång tid, säger Morgan Broberg, talesman för de skånska trålfiskarna.
Lovades ersättning Den fjortonde april i år stoppades allt trålfiske efter torsk. Fiskarna lovades ersättning och jordbruksdepartementet skulle skynda på ärendet. Nu har tre månader gått och fortfarande har de skånska trålfiskarna inte fått ut ett öre. Och när pengarna kommer det är det ingen som vet. Morgan Broberg säger att anledningen till att de inte får några pengar från fiskeriverket är att när fiskestoppet kom fanns det inget system för att beräkna hur mycket ersättning som ska betalas ut. Och så länge det systemet inte finns så för Skånes trålfiskare klara sig utan pengarna.
Danskar ersatta Från fiskeriverkets sida skyller man på EU-kommissionen när det gäller utebliven ersättning till de skånska trålfiskarna. Men samtidigt har de danska trålfiskarna som drabbats redan fått sin ersättning. - Det beror på att danskarna skickade in sin ansökan om ersättning före vi gjorde det, säger Rolf Persson, biträdande avdelningschef på Fiskeriverket. Han säger att det kan dröja till långt in i augusti innan besked om ersättning kommer.