Biskopar vill avskaffa vigselrätten

Uppdaterad 16:08

Nio biskopar i Svenska kyrkan vill avskaffa kyrkans rätt att viga människor. En av dem är biskopen i Växjö stift, Sven Thidevall.

De nio biskoparna föreslår att den lokala skattemyndigheten tar över registreringen av äktenskap, i samband med den hindersprövning som redan idag görs av skattemyndigheten. Sedan kan paren själva välja om de vill fira bröllop i kyrkan. Det skriver biskoparna på Dagens Nyheters debattsida. Biskopen i Växjö stift, Sven Thidevall, är en av dem som står bakom artikeln. 

- Det skulle bli bättre eftersom staten då skulle förfoga över detta ensam. Förut förfogade staten och kyrkan över detta tillsammans. Då kan de sköta det och ha samma regler för alla, utan några religiösa inslag.

Bakgrunden är den inom kyrkan omtvistade frågan om könsneutrala äktenskap, som kyrkomötet ska ta ställning till i höst.

- Det är mycket olyckligt att de här två frågorna kommer samtidigt. För vigselrätten är en principiellt viktig fråga i sig. När det gäller det andra så välsignar vi redan samkönade par och det kommer vi fortsätta att göra.

Men om det blir som de nio biskoparna föreslår. Vilken betydelse får då den kyrkliga ceremonin?

- Den får samma betydelse som den kyrliga bröllop har i större delen av Europa idag. Det är en kyrlig välsignelse över ett förbund som två människor ingår, säger Sven Thidevall.


Jocke Wallgren
jocke.wallgren@sr.se