Påvepudel och våldsideologi

Hans avslöjande skakade påven

När Ali Fegans reportage från Uppdrag Granskning om den konservativa sekten SSPX spritts över världens medier, fick påven till slut gå ut och kräva avbön av den biskop som förnekat förintelsen och nyligen återupptagits i kyrkan. I Medierna berättar Ali Fegan historien - och vi får höra Katolska kyrkans informationschef i Sverige kommentera frågan.

”Ideologin styr våldsstatistiken”

Våldsamheter toppar gärna nyheterna - och även rapporter om våldsstatistik får rejält utrymme. Men just frågan om ifall våldet ökar eller inte har blivit ideologi snarare än statistik - det hävdar flera debattörer i Medierna. Vem ska medierna lita på - och hur påverkar denna strid journalistiken? Vi får höra Lasse Wierup, kriminalreporter på DN, ledarskribent på Expressen, med flera diskutera frågan.

Gratis har alltid varit gott

I veckan var gratisgurun Chris Anderson i Malmö. Och landets bubbla av nya medier-folk hade förfestat i en vecka med blogginlägg och mikrodialoger på Jaiku och Bloggy. Men vad menar egentligen Chris Anderson med sin teori om gratis som den nya affärsmodellen och hur fungerar hans teorier på en svensk medieverklighet? Mediernas Tove Leffler har lyssnat på Chris Anderson och diskuterat hans teser med bland andra finländske företagsekonomen Alf Rehn, som delar hans intresse för hur Internet förändrar ekonomin - men långt ifrån håller med om alla slutsatser hand drar om på vilket sätt det sker.