5 kvinnor - 5 stjärnor

Joni Mitchell porträtteras av Carin KjellmanFrån Sångpoet till Polarpristagare - Sagan om Joni Mitchell – ”The Lady Of The Canyon”.

Den kvinnliga allkonstnären Joni Mitchells inflytande på sångskrivartraditionen är monumental. Hon är en av de allra största och mest banbrytande artisterna i vår tid. Hennes gränslösa musik omfattar allt från till synes enkla folkvisor, intrikata jazzinspelningar och symfoniska storverk.

Carin Kjellman följer Jonis väg från ”ung tjej med gitarr” till den hyllade stilbildande ikon hon är i dag. Det andra av fem program i serien ”5 kvinnor – 5 stjärnor”.


 

Hon har kallats idolernas idol och är onekligen en av de mest banbrytande artisterna i vår tid.

En sångpoet med minst lika många bottnar som Bob Dylan och en enastående musiker och kompositör.

Men vägen från folkviseljuv hippieprinsessa till dagens mångbottnade konstnär har inte bara varit en dans på rosor. Via hennes underbara och ofta självutlämnande låtar följer jag Jonis väg från ”ung tjej med gitarr” till hyllad och stilbildande musikalisk ikon. Joni Mitchell har varit min ständiga följeslagare genom livet; ofta har musiken varit trösterik och helande, men ibland svårbegriplig och irriterande. Hon har envist gått sin egen väg utan att göra avkall på sin integritet, vilket kostat Joni en hel del publikt och försäljningsmässigt.