Sopstrejken

Tusentals ton sopor blir liggande

Sopåkarnas strejk i Stockholm går in på sin fjärde dag. Över tusen ton sopor samlas varje dygn i och runt behållarna i staden, och läget börjar bli bekymmersamt, enligt Mats Freij, informationschef på trafikkontoret i Stockholms stad.

– Du får problem med lukt exempelvis om du förvarar dem inomhus, men det kanske man kan stå ut med, men du har ju också ett råttproblem, sopor drar till sig råttor det vet vi, säger Mats Freij, informationschef på trafikkontoret i Stockholms stad. 

– Om du då har 1 000 ton sopor som ska tömmas varje dag på 15 000–16 000 olika ställen, så förstår ju var och en att det här är ingen lätt uppgift.

Sopåkarnas arbetsgivare, renhållningsföretaget Liselott Lööf, stämde i dag sopåkarna inför Arbetsdomstolen. Domstolen kan kräva att de strejkande går tillbaka till arbetet omedelbart och utdöma ett skadestånd på 4 000 kronor per person.  

Enligt Biltrafikens arbetsgivareförbund fick en sopåkare, som inte vill strejka, däcken på sin bil sönderskurna i helgen. Men en stämningsansökan stoppar inte strejken, menar sopåkaren Hasse Bergman.  

- Det är väl en beräknad risk att det här scenariot skulle kunna dyka upp. Vi har försökt med alla medel, men det har inte lyckats därför måste vi göra så här. 

Äldreboenden, sjukhem, förskolor och skolor hålls utanför konflikten.  

– Man kan bara beklaga att tredje person blir drabbad, det är inget vi önskar men det är tyvärr så det blir.  

Och enligt Hasse Bergman är sopåkarna beredda att strejka länge.  

– Ja, till vi får genom våra krav.  

Hur länge som helst? 

– Ja, vi känner så, säger Hasse Bergman. 

Om en strejk blir samhällsfarlig kan en speciell statlig nämnd kallas in och stoppa strejken. Men de reglerna gäller bara vid lagliga strejker, inte vid den nuvarande, avtalsstridiga strejken.   

Under tiden har Stockholms stad börjat placera ut containrar nära återvinningsstationerna, så att folk kan slänga sina sopor själva, det berättar Mats Freij som hoppas på en snabb lösning för att undvika råttproblemen.  

– Vi uppmanar folk att verkligen åka till sopcontainrarna, säger Mats Freij, informationschef på trafikkontoret i Stockholms stad.  

Jonas Fredén
jonas.freden@sr.se