Saft bidrar till fetma

Saft och låg fysisk aktivitet är riskfaktorer för fetma hos barn, en fetma som också tycks öka risken att utveckla diabetes.

Mer än vart åttonde femåring i landet är överviktig, och det kan leda till utveckling av diabetes.

Det framgår av en ny avhandling där barn från södra Sverige, bland annat Kronobergs län, deltagit i.

- Utbudet av läsk, saft och snabbmat ökar ju, och tiden som föräldrar har gör att man inte ställer sig och gör en middag på en timme, utan man gör något snabbt eller köper något snabbt, säger Kalmarbon Jenny Engdahl som tillsammans med sin dotter deltagit i undersökningen.

Ökad risk för diabetes
Förutom fetma så ökar också risken för diabetes om man dricker saft och motionerar lite, det visar en ny avhandling från Linköpings universitet.

Undersökningen är gjort på barn födda i bland annat Småland mellan den 1 oktober 1997 och 1 oktober, 1999. Saften var det enda livsmedlet där man hittade samband mellan övervikt och fetma. Det finns också ett samband mellan föräldrarnas och barnens vikt.

Till skillnad från saft så visade undersökningen att barn som åt gröt klarade sig bättre från att få fetma.

Använde stegräknare
Och mamman Linda Fransson från Kalmar tycker att det är viktigt att inte skapa onödiga behov för dottern Edit.

- Både jag och min sambo äter väldigt nyttigt och vi tänker på vad vi stoppar i oss och det kommer gälla för Edit också. Har hon inget behov behöver vi inte skapa det säger Linda Fransson.

Barnen i undersökningen fick också använda stegräknare för att man skulle kunna kartlägga deras motion och det visade sig att risken för att få diabetes var större hos barnen som rörde sig lite.

Lars-Peter Hielle

lars-peter.hielle@sr.se