Västervik

Nazister nekade grov misshandel

På tisdagen var rättegångens andra dag i Västervik mot de anklagade nynazisterna. Tisdagen handlade om en grov misshandel som en känd nynazist från Hultsfred och hans kamrat är anklagad för.

Den grova misshandeln, som han och en kamrat ska gjort sig skyldiga till, skedde i samband med Virserums marknad i augusti 2007.

De båda anklagade nekar till anklagelsen, men då det gått så lång tid efter händelsen var det mycket oklara minnesbilder bland de vittnen som var närvarande. Minnesbilderna blev inte tydligare av att de var kraftigt berusade vid det aktuella tillfället.

Enligt åklagaren har de två åtalade utan anledning misshandlat en yngre man så kraftigt att han fått bestående men, med bland annat minnesstörningar och dubbelseende.

- De har lämnat olika uppgifter och är oklara på många punkter. Det får rätten ta hänsyn till, säger försvarsadvokat Christoffer Järeneström gällande uppgifter som vittnen lämnat.

Samtidigt har försvarets nyckelvittne, en kvinna, valt att gå under jorden efter hot om represalier.

Även på rättegångens andra dag bedömdes det vara en hotbild mot själva rättegången, som därför hölls med förhöjd säkerhet.