Gävle

Får landets tredje hälsopark

Det finns långtgående planer på att bilda en så kallad hälsopark i grönområdet bakom Fjärran höjderbadet i Gävle. Hit ska patienter med olika besvär kunna vända sig till en alternativ hälsomottagning.

Om Landstinget Gävleborg och Gävle kommun tecknar avtal så kommer det här bli den tredje regionen med en hälsoträdgård dit sjukvården kan remittera patienter.

Hälsoträdgård
Olov Dahlin är forskare och lärare vid Högskolan i Gävle och den som driver projektet:

– Vi har föreslagit att man ska anlägga en hälsoträdgård som sak vara en oas för folk att komma till med en integrativ hälsomottagning.

Asiatiska former
Med integrativ hälsomottaging menar Olov Dahlin en mottagning som innehåller både konventionellt utbildade läkare och annan vårdpersonal, blandat med vårdgivare med en annan inriktning.

Här kommer mindfullness, en slags meditationsform med buddistiska förtecken, och shiatsu, en slags japansk massageteknik, att tillämpas.

Flummigt?
Men frågan är då om inte allt detta kan uppfattas som flummigt i vårt västerländska samhälle.

Olov Dahlin:

– Ja, det är klart att många kan uppfatta det så, därför vill vi ha en tydlig koppling till högskolan och forskning.

Verklighet om två år
Om två år hoppas Olov Dahlin att hälsoparken, innehållande en trädgård, ett växthus och en mottagning ska bli verklighet. Och om projektledningen får med sig landstinget, och en eller flera kommuner, så kan Gävleborg bli den tredje regionen dit läkare och psykologer kan remittera sina patienter till en hälsoträdgård.

Joacim Lindwall
joacim.lindwall@sr.se