Aggressiv kräksjuka slår hårt mot Sverige

Årets tuffa vinterkräksjuka har blivit värre än någonsin. Antalet rapporterade fall inom sjukvården är rekordmånga de senaste veckorna, säger Kjell Olof Hedlund på Smittskyddsinstitutet.

– Vi har fått in rapporter på 1 200 diagnostiserade fall på tre veckor, vi har aldrig varit närheten av så höga siffror, säger chefsmikrobiolog Kjell Olof Hedlund.

Vinterkräksjukan slår alla rekord just nu. Dubbelt så många fall som förra året. Och mer än någonsin sedan man började mäta år 2003.

De laboratorierapporter som Smittskyddsinstitutet får in är bara toppen på isberget, säger Kjell-Olof Hedlund.

– Det kostar mycket pengar att göra den här typen av analyser, så man kan räkna med att var femte eller var tionde människa som är sjuk provtas, vilket gör att det i bakgrunden finns upp mot 12 000 sjuka personer, säger han.

Det är på sjukhus, äldreboenden och andra vårdinrättningar. Hur samhället i övrigt är drabbat finns ingen statistik över.

Vården drabbas alltså hårt av kräksjukan, enligt Smittskyddsinstitutet är lika många patienter som personal sjuka. Bättre hygien och att stänga hårt drabbade avdelningar är de motmedel man försöker ta till.

– Nu ser det illa ut den här vintern, annars har man i Sverige infört väldigt noggranna vårdhygieniska rutiner som inte alls fanns för tio år sedan, säger  Kjell Olof Hedlund.

Men det verkar ju inte ha hjälpt i år?

– Nej, det är det som gör det här väldigt besvärligt, vi kan inte riktigt förklara varför det är på det här sättet. En förklaring kan vara att det kommit in en ny variant av gamla kända virus som gör att det inte finns någon immunitet, viruset har hittat ett sätt att sprida sig väldigt effektivt.  

Vinterkräksjukan har blivit ett stort problem under framför allt på 2000-talet. Andra länder är också drabbade, och den enda förklaring som finns är att viruset måste ha utvecklats till alltmer svårbekämpade varianter, enligt Smittskyddsinstitutets chefsmikrobiolog.

Kjell Olof Hedlund kan inte lova nåt om när det här ska ta slut, men han hoppas att det vi nu ser är kulmen på den här vinterns plåga.

– Ja, det är svårt att säga. Men i och med att det tycks ha drabbat Sverige homogent, det är väldigt många platser som har fått det här fort och mycket, så kan vi hoppas att det går snabbare ned också, säger han.

Mona Hambraeus
mona.hambraeus@sr.se