Avund syns i hjärnan

Avundsjuka och skadeglädje syns i hjärnan. För första gången har ett forskarlag sett att den här sortens rätt så abstrakta sociala upplevelser faktiskt orsakar en fysisk förändring i hjärnan.

Att avundsjuka och skadeglädje är känslor som har stor påverkan på våra liv förstår man inte minst av att avund räknas som en av de sju dödsynderna, och att det finns ett ordspråk som säger att skadeglädje är den enda sanna glädjen.

Nu har ett japanskt forskarlag sett med magnetkamera hur det ser ut i hjärnan när vi är avundsjuka och när vi gläds åt någon annans olycka. Och det visar sig att när försökspersonerna blev avundsjuka så aktiverades delar i hjärnan som också aktiveras när man känner smärta, medan när de kände skadeglädje aktiverades samma delar av hjärnan som av rent fysikska belöningar som god mat och sex.

Och ju mer avundsjuka försökspersonerna var på dem det gick illa för, desto mer syntes aktiviteten i de här belöningsnervbanorna. Man blir alltså mer skadeglad ju mer avundsjuk man är på någon.Belöningssystemet och smärtaktiveringen anser forskarna har behövts för vår överlevnad.

Och att det nu visar sig vara samma nervbanor som aktiveras av rent fysisk smärta och fysiska belöningar, som vid sociala upplevelser av det slaget, får forskarna att spekulera över om det är ett bevis för hur viktiga sociala relationer är för vår överlevnad.

Lena Nordlund
lena.nordlund@sr.se