Bilsportkungen Per Eklund om åren som rallyförare

Per Eklund, Arvika är en av svensk motorsports stora profiler. Han har kört snart sagt alla motordiscipliner; rally, racing, backe, rallycross och varit framgångsrik både i Sverige och utomlands.

1993 var Per Eklund gäst i studion inför det stundande Svenska Rallyt hos Sveriges Radio Värmland - medarbetaren Lars-Erik Olsson.

Här berättar han om sin rallykarriär från första tävlingen i pappa bilskollärarens bil, om äventyr i Kina och i Afrika, hur han blev diskad i en RAC-tävling i England och om duellen mot stallkamraten Stig Blomqvist i Svenska Rallyt. Vi möter också Bo Hellberg, Pers chef i Saabs rally-team som Per körde för i många år.

LYSSNA: 

FAKTA om Per Eklund

Per Eklund (f.1946) är både känd som rallyförare och rallycrossförare. Per blev Europamästare i rallycross 1999, men under 1960- och 1970-talet var han främst rallyförare och tilhörde Saabs fabriksteam. Karriären tog rejält fart 1966 och tre år senare togs han tillsammans med Stig Blomqvist in under Erik ”Carlsson på takets” beskydd hos Saab. Under mer än ett decennium kom duon, som träffades på trafiklärarutbildningen i Örebro, att vara basen i den svenska biltillverkarens fabriksteam i rally.

Efter en intensiv kamp med Stig Blomqvist vann Per Eklund det svenska VM-rallyt 1976 i en Saab V4. Det berättar Per om i den intervju som Sveriges Radio Värmland-medarbetaren Lars-Erik Olsson gjorde med Per 1993, och som kan avlyssnas här. Sex år senare gjorde för övrigt Eklund den sista VM-starten med en Saab 99 Turbo i det svenska VM-rallyt – året innan hade fabriksteamet lagts ner.

Per Eklund har kört professionellt också för många andra bilmärken t.ex. Triumph, Toyota, MG/Leyland, Nissan, Lancia. För Triumph har han dels tävlat i det brittiska mästerskapet, dels RAC i VM. För Toyota, under Ove ”Påven” Anderssons ledning, har han tävlat i VM under ett antal säsonger. För MG tog han en aktiv roll i utvecklingen av den grupp B-bil som byggdes av småbilen MG Metro. 1989 blev han tvåa i det svenska VM-rallyt i en Lancia Delta Integrale.

1971 vann Per Eklund den första rallycrosstävlingen som hölls i Sverige, i Hedemora. Under 70-talet tävlade Per och Stig Blomqvist framgångsrikt med sina Saab V4:or på Sveriges och Europas rallycrossbanor. Under 80-talet blev det mycket Porsche som gällde i rallycross. Sedan 1994 är det enbart rallycross som gäller för Per Eklund.

Som nämnt är Per Eklund en mångsidig tävlingsförare. I racing har han kört för Porsche i sportvagnsmästerskap under 70-talet. I backe har han skördat andra stora framgångar. 2000 vann han sin kategori i den klassiska backtävlingen i Pikes Peak, året därpå var han tvåa, för att åter vinna 2002 i sin extrembyggda och egenutvecklade Saab 9-3 Viggen.

Det här är en lyssnarönskad repris ur arkiven!