FILDELNING

Stim hoppas på fällande dom mot Pirate Bay

På måndag 16 januari startar rättegången mot de fyra huvudpersonerna bakom fildelningssajten The Pirate Bay. Åtalet som har väckts handlar om brott mot upphovsrättslagen och målsägare är skivbolag och branschorganisationer.
    

Musikskaparnas organisation Stim anser att The Pirate Bay bör stoppas och hoppas därför på en fällande dom.
   - Personerna bakom Pirate Bay profiterar på andras skapande utan att göra rätt för sig. De har skapat en plattform för illegal fildelning av musik och andra alster i en närmast industriell omfattning. Verksamheten innebär att de som skapat musik och annan kultur inte får betalt för sitt arbete. Det är olagligt och strider mot upphovsrätten, säger Kenth Muldin, vd på Stim 

Stims lösning på problemet med den okontrollerade, och vad de anser olagliga, nedladdningen av musik skulle kunna vara en mer kontrollerad form av fildelning i form av bredbandsabonnemang med en särskild avgift som skulle inbegripa  fri musikanvändning via nätet.
   - Fildelning innebär fantastiska möjligheter att sprida musik och annan kultur, samtidigt som musikskaparna måste kunna få betalt för sitt arbete. Genom vårt förslag skulle personer som fildelar kunna göra det på ett lagligt sätt. Vi arbetar vidare på att få internetleverantörerna intresserade av en sådan lösning, säger Susanne Bodin, kommunikationschef på Stim.

Källa:

FAKTA: Följ nyheterna i rättegången mot The Pirate Bay via