KRONOBERG

Kommuner kan tvingas varsla

Finanskrisen och lågkonjunkturen drabbar också Sveriges kommuner. Fler och fler behöver varsla anställda om uppsägning för att kunna hålla sin budget.

På organisationen Sveriges kommuner och landsting har man märkt att kommunernas ekonomi blivit sämre under den senaste tiden.

-  Just nu märker vi av att det är en ökning av antalet förfrågningar som på ett eller annat sätt hör ihop med neddragningar, säger Sophie Thörne på Sveriges Kommuner och landsting.

Samtalen till Sveriges kommuner och landsting handlar bland annat om vilka lagar och regler som gäller i samband med neddragningar och varsel, och kommunerna vill ofta ha information om hur det ska göras på ett korrekt sätt.

I Kronobergs län har det ännu inte varit några varsel inom kommunerna, men flera är oroliga över framtiden. I Tingsryd till exempel har man tvingats skriva ned 2010 års budget med 10 miljoner kronor. Och i Lessebo säger kommunalrådet att mer pengar från regeringen är nödvändigt i dessa tider.

Ljungby Kommun har skrivit brev till finansdepartementet med en uppmaning om att regeringen ska skjuta till pengar.

I Alvesta är ekonomin ansträngd och de närmsta åren minskar intäkterna med cirka 30 miljoner säger kommunalrådet Robert Olesen.

- Det motsvarar väl ungefär 60-70 tjänster, säger Robert Olesen.

Pensionsavgångar kommer att lösa en del av personalneddragningarna, men inte alla.

- Nej det gör det inte. Det kommer förmodligen innebära att vi kommer att varsla framöver, säger Robert Olesen.

Jens Pehrson
jens.pehrson@sr.se