Pressmeddelande från Kaliber: Wallraffande reporter bestulen på utrustning

Hösten 2008 skickade Kaliber in en reporter i Sverigedemokraterna. Reportern, 26-åriga Caroline Stenman, utgav sig för att vilja engagera sig politiskt i partiet. Hennes uppdrag var att förutsättningslöst sätta sig in i hur Sverigedemokraterna fungerar inifrån.

Reportern var utrustad med dold mikrofon, ibland också dold kamera. Arbetsmetoden, att ”wallraffa”, är omstridd och ska användas bara när ingen annan journalistisk arbetsmetod kan användas. Kalibers redaktion anser att det är befogat att det i detta fall använda sig av metoden.

I januari 2009 reste Kalibers reporter med Sverigedemokraternas ungdomsförbund till Tallinn. Med på resan var bland andra partiordförande Jimmie Åkesson, ungdomsförbundets ordförande Erik Almqvist och partisekreterare Björn Söder. Kalibers producent Sanna Klinghoffer reste också till Tallinn, samtidigt som reportern.

Under färjeresan tillbaka till Stockholm blev Kalibers reporter avslöjad. Hon togs in i en hytt och blev fråntagen väskan med kameran och personliga tillhörigheter. Hon flydde därefter från hytten.

Händelsen har polisanmälts. Det misstänkta brottet är rån alternativt stöld.

Kaliber har inte återfått väskan med kameran. Däremot finns händelsen dokumenterad via reporterns mikrofon. Här kan du höra hur det lät. Ljudfilen är oklippt. Den startar i hytten med Erik Almqvist och slutar när reportern knackar på producentens hyttdörr.