The Pirate Bay krävs på 117 miljoner

Uppdaterad 15:47
På onsdagen presenterades skadeståndskraven mot de åtalade bakom sajten The Pirate Bay, totalt omkring 117 miljoner kronor, till stor del grundat på utebliven försäljning. Ombudet för musikbolagen sa även att sajten orsakar en ”typskada”, en ovilja att betala för produkter.

Rättegången mot fyra män bakom fildelningssajten The Pirate Bay är nu inne på dag tre. I dag fick film- och musikbolagens ombud säga hur stor skada de anser att sajten gjort.

Ersättningsansvaret är till viss del grundat på bolagens förluster på grund av utebliven försäljning. Men skadan är större än så menar bolagen.

– Den verksamhet som The Pirate Bay bedrev ledde till en omfattande skada, en omfattande utebliven försäljning, omfattande goodwills- och marknadsskada, säger Peter Danowsky, som representerar flera av de största musikbolagen.

Peter Danowsky menar att Pirate Bays verksamhet leder till en ”typskada” hos konsumenterna. Med ”typskada” menas att Pirate Bays verksamhet, när de tillhandahåller gratisexemplar av exempelvis film- och musikverk, leder till ett minskat intresse att köpa cd-skivor, minskade möjligheter till onlineförsäljningar och onlinetjänster eftersom alternativet att kunna ladda ner gratis är en konkurrensfördel som inte bolagen kan mäta sig med.

Männen som sitter i rättegångssalen, åtalade för att ligga bakom the Pirate Bye, fildelningssajten där människor kan utbyta olika typer av material, sitter lugna och fortsatt övertygade om att de inte har gjort något olagligt.

Åklagaren har visserligen justerat åtalet något, men männen misstänks fortfarande för att ha hjälpt till att sprida upphovsrättsskyddat material på sajten. Inget material finns sparat på själva sajten, utan med hjälp torrentteknik kan privata användare ladda ner material direkt mellan varandras datorer.

Under dagen har skiv- och filmindustrin visat på exempel på upphovsrättsskyddat material som kunnat laddas ner på The Pirate Bay, och beräkningar på hur mycket pengar som upphovsrättsinnehavarna förlorat på utebliven försäljning, omkring 117 miljoner.

De åtalade, som, via sina advokater, fick tala för sin oskuld menar att det är för tidiga att tala om skadestånd. Och talar om att det inte finns vinning eller uppsåt bakom tjänsten.

– Fredrik Neijs har aldrig uppmanat någon att begå upphovsrättsintrång. Det är så att Pirate Bays officiella ståndpunkt, det är viktigt, har aldrig varit att man har uppmanat någon att begå upphovsrättsintrång, säger Jonas Nilsson, advokat åt Fredrik Neijs.

Rätten bröt dagens förhandlingar redan strax före klockan 12.

Bakgrund:

Fyra personer misstänks för förberedelse och medhjälp till brott mot lagen om upphovsrätt genom att ha tillhandahållit teknik på webbsajten The Piraye Bay som gjort det möjligt för alla att ladda ner bilder och ljud. De åtalade är Peter Sunde, Fredrik Neij, Gottfrid Svartholm Warg och Carl Lundström. Samtliga nekar till brott.

Rättegången som pågår i 13 dagar startade måndagen den 16 februari i Stockholms tingsrätt.

Lotta Myhrén
lotta.myren@sr.se

Patrik Lange
patrik.lange@sr.se