Davis Cup-match mot Israel utan publik

Davis Cupmatchen i tennis mot Israel kommer att spelas utan publik, det beslutade fritidsnämnden i Malmö i eftermiddags. Matchen är betraktad som en högriskmatch efter kriget mellan Israel och Hamas i Gaza.

Stora demonstrationer förväntas i samband med matchen och därför går inte säkerheten att garantera säger nämndens ordförande, Socialdemokraten Bengt Forsberg.

– Vi vill inte riskera att spelare eller funktionärer eller vår egen personal kommer till skada under tennismatchen.

Kan inte det här ses som eftergifter till de som av politiska skäl vill att matchen stoppas?

– Det tycker jag inte för matchen ska änmdå genomföras. Här ser vi helt och hållet till säkerheten oavsett om vi gör intäktsförluster. 

Tusentals demonstranter väntas till Malmö mellan den 6 och 8 mars när Sverige möter Israel i Davis Cup i Baltiska Hallen . Egentligen var det tänkt att biljetterna redan skulle kunna köpas, men inom Malmö stad har man varit orolig för att man inte ska kunna garantera säkerheten, och i dag kom alltså beskedet att det inte blir någon publik. Den borgerliga minoriteten i nämnden vill dock att matchen skulle spelas med publik.

Men för Olof Holmgren, talesperson för den nybildade kampanjen ”Stoppa matchen” är dagens besked inte tillräckligt.

– Vare sig matchen spelas med publik eller utan publik så kräver vi att matchen ska stoppas.

Polisen förväntar sig oroligheter i samband med matchen och säger också att dagens besked inte spelar någon större roll för deras planering. På Svenska tennisförbundet är man besviken över beskedet, men man förlorar inte pengar på att matchen spelas inför tomma läktare eftersom man redan sålt arrangemanget till Malmö stad. Henrik Källén är förbundets generalsekreterare.

– Publiken har inte möjlighet att se en spännande och bra tennismatch, däremot påverkar det bara marginellt Svenska tennisförbundets ekonomi, säger Henrik Källén, generalsekreterare på Svenska Tennisförbundet.

David Rasmusson, Ekot i Malmö
david.rasmusson@sr.se