Sharialagar i Swatdalen och vattenkraften

Lyssna på sändningen genom att klicka på länken ovan.

16.00-16.45

DC för tomma läktare
Nästa vecka spelas Davis Cup-matchen i Malmö mellan Sverige och Israel. Och efter mycket uppmärksammat beslut i fritidsnämnden i Malmö, kommer matchen att spelas för tomma läktare, med argumentet att säkerheten inte går att garantera, eftersom det är en högriskmatch. Tennisförbundet är upprörda, likaså Riksidrottsförbundet, som tycker att Malmö kommun inte kan bedriva en egen utrikespolitik. Ilmar Reepalu, kommunstyrelsens ordförande (S) och Madeleine Sjöstedt, fritidsborgarråd (FP) deltar.

Kvinnors rättigheter i Pakistan
I Swatdalen i norra Pakistan har talibanerna bombat sönder 200 flickskolor och kvinnliga lärare, läkare och sjuksköterskor uppmanas att stanna hemma från jobbet och att bara ha kontakt med andra kvinnor. Regimen i området har gått talibanerna till mötes och infört konservativa sharialagar. Hur kan den mycket rigida tolkning av islam som talibanerna företräder växa sig så stark? Vem försvarar kvinnornas och flickornas rättigheter när talibanernas makt ökar? Tar omvärlden det ansvar man borde och hur påverkas samhället när flickornas möjligheter till utbildning och utveckling bokstavligen skjuts sönder. Den folkpartistiska riksdagsledamoten Birgitta Ohlsson och professorn i idéhistoria Mohammad Fazlhashemi medverkar liksom ordföranden i pakistanska kvinnoföreningen Samina Khan och gymnasieeleven Sanna Olsson.

Norge och finansstormen
Den globala ekonomiska krisen slår väldigt olika i olika länder. Också grannstater kan drabbas helt olika. Ett av de värst utsatta länderna är Island medan världsekonomins snabba tillbakagång inte tycks rubba Norge särskilt mycket. SR:s Nordenkorrespondent Christer Fridén rapporterar.

17.00-17.45

Vattenkraften
Höj effekten i vattenkraftverken, det föreslår moderaternas miljöarbetsgrupp som just presenterat sin slutrapport. Men att öka effekten i vattenkraftverken kommer att påverka djur- och växtliv. Ett pris som moderaterna emellertid är beredda att betala. Det innebär en viss kostnad på natursidan men klimatutmaningen väger tynge, säger ordföranden i moderaternas miljöarbetsgrupp Lars Lindblad. Han får mothugg av miljöpartiets språkrör Peter Eriksson som tycker att förslaget är helt onödigt.

Synen på prostitution
Är prostitution ett yrke vilket som helst? I t ex Tyskland är prostitution inte bara tillåtet, sexsäljare kan till och med få a-kassa och sjukpenning som vilka löntagare som helst. I Sverige däremot är det sen 10 år förbjudet att köpa sex. Den här skillnaden i synen på prostituion har analyserats i en doktorsavhandling som las fram i lördags. Susanne Dodillet, som skrivit avhandlingen är med.

Oscarsgalan
Filmen Slumdog Millionaire tog storslam på Oscarsgalan i natt med 8 statyetter. Bl a för bästa film och bästa regi av britten Danny Boyle. Filmen, som skildrar misären i Bombays slumkvarter, har inte bara blivit prisbelönad och hyllad. I Indien kritiseras titeln Slumhundar, för att förolämpa de som bor i slummen och många gillar inte att fattigdomen i landet lyfts fram. Journalisten Karin Lundbäck som bor och arbetar i Indien medverkar.

Patientrörlighet
Alltfler svenskar vägrar stå i vårdkö här hemma, och söker istället sjukhusvård utomlands, i t ex Finland och Tyskland. Höftledsoperationer, nackskador och canceroperationer är vanliga. Inom EU pågår nu förhandlingar om en ny lag som ska stärka patienters rätt att få ersättning för vård i andra EU-länder och frågan seglar nu upp som en stridsfråga inför valet till Europaparlamentet i juni. Cancersjuke Fredrik Berg nekades operation i Sverige och valde att istället själv betala för en operation i Tyskland. Reportage av Susanne Palme.

Nöjda elever och lärare
I Storfors har man byggt, som man säger, Sveriges modernaste skola Vargbroskolan. Ett skolbygge där man satsat 70 miljoner kr på effektiv teknik som gör att man spar in på dyra kostnader för energi och kan ha fler lärare än genomsnittet i Sverige. Lars Ekelöf reporter.

Programledare: Monica Saarinen och Erica DahlgrenProducenter: Cecilia Strömberg och Erica Dahlgren
cecilia.stromberg@sr.se maret.oman@sr.se