Kall morotssoppa med apelsin och spiskummin

Meny vecka 30 2003
600 g morötter 100 g gul lök 1 bit hel kanel 1 röd mild chilipepparfrukt (urkärnad) 1 nypa malen spiskummin 1 msk riven färsk ingefära 8 dl höns- eller grönsaksbuljong 1-2 dl färsk pressad apelsinsaft rivet skal från 1/2 apelsin 4 msk matlagningsyoghurt 4 färska eller torkade blötlagda aprikoser Persilja och körvel Skala och skär morötterna i skivor. Skala löken och vitlöken, hacka dem. Strimla chilipepparn. Tag fram en gryta, Låt morötterna och lökhacket samt chilistrimlorna svettas däri. Rör ner ingefäran och häll på buljongen. Lägg ner kanelstången, låt det hela puttra tills morötterna känns mjuka. Det tar bara ca 5-8 minuter. Salta och peppra, plocka upp kanelstången. Häll över det hela i en matberedare eller mixer, kör, tills allting är slät. Smaka av med apelsinsaften och skalet. Ställ kallt. Rör ihop yoghurten med 1 nypa spiskummin. Salt, en nypa socker, samt hackad persilja och körvel. Tärna aprikoserna och rosta skalade mandlar samt brödtärningar och servera till den iskalla soppan.