Pär Nuder lämnar riksdagen

Uppdaterad 08:19
Den tidigare finansministern, socialdemokraten Pär Nuder, har beslutat att lämna sin riksdagsplats. Nuder kommer inte att kandidera till riksdagen vid nästa val 2010. Han sitter dock kvar i Socialdemokraternas högsta ledning, verkställande utskottet.

Pär Nuder var i hetluften senast för drygt ett år sedan, när Socialdemokraternas partiledare Mona Sahlin beslöt att byta ut honom som partiets ekonomiske talesman. Bytet skedde under ganska dramatiska former och Pär Nuder meddelade syrligt, petad som han var, att han såg fram mot att sitta på riksdagens ”gubbhylla” och betrakta politiken i fortsättningen.

Beslutet nu, att lämna riksdagen, är inte så överraskande. När Sahlin lyfte ut Pär Nuder motiverade hon det bland annat med att han inte visat tillräcklig geist för sitt uppdrag, men heller inte ville ha något annat hon erbjudit, medan Nuder kände sig hållen utanför av sin partiledare när de mest centrala besluten skulle fattas.

Pär Nuder var finansminister de sista åren i den förra Socialdemokratiska regeringen, då och dessförinnan en av den dåvarande statsministern Göran Perssons närmaste män.

Efter valförlusten 2006, som ledde till partiledarskifte i Socialdemokraterna, fick Pär Nuder aldrig frågan om att ta över, en fråga som många tror sig veta att han gärna velat ha. I stället var Pär Nuder en av dem som fick ta ansvaret för partiets valnederlag i jobbpolitiken och hans ställning som Göran Perssons nära förtrogne skadade honom i en fortsatt partipolitisk karriär.

Enligt uppgift till Ekot tänker Pär Nuder inte kandidera till Riksdagen i valet 2010, vilket i så fall skulle innebära att han inte har några ambitioner att utmana Mona Sahlin som partiledare, vilket det också har spekulerats om.

Nuder, som varit riksdagsledamot sedan 1994, har spelat en central roll i utformningen av den Socialdemokratiska politiken i många år och sitter också i den högsta ledningen, det verkställande utskottet. Där tänker han, enligt uppgift till Ekot, stanna tills kongressen i höst.

Sedan valförlusten 2006 har Pär Nuder inte varit särskilt aktiv i riksdagen, utan fått mest uppmärksamhet kring den bok han skrivit om sitt liv i politiken. Nuder, som är intresserad av utrikespolitik, ska enligt uppgift till Ekot arbeta framöver med internationella frågor i samarbete med regeringar i Europa, ännu oklart vilka och om vad.

Till P1-morgon säger Pär Nuder att han lämnar riksdagen om två veckor.

– Ska jag göra något annat ska jag göra det nu.

Enligt Nuder själv ska han bland annat bli ordförande i en ny kommunal koncenr i Sundbyberg.

Inger Arenander
inger.arenander@sr.se