Miljöministrar i klimatskola på Antarktis.

Miljöminister Andreas Carlgren är inbjuden av sin norska kollega på en research-resa till Antarktis. Med på resan finns 10 miljöministrar, klimatförhandlare och andra representanter från 15 olika länder, bla USA, Kina och Ryssland. Syftet med turen är att träffa forskare på plats och få deras bild av vad som håller på att hända på den väldiga kontinenten inför FNs stora klimatmöte i Köpenhamn i december.

Vilket budskap är det då som förmedlas till Carlgren och hans kollegor? Vi ringde upp honom på satellittelefon på den norska polarforskningsstationen
 för att ta reda på det, och enligt Andreas Carlgren är huvudbudskapet att ”Klimatförändringen går mycket snabbare än vi hittills trott” Men han säger också ”Nu kan vi ju fortfarande stoppa det här och det är det som också är det viktiga budskapet. Även om förändringarna är tydliga och går snabbare än vi trott, och är mer dramatiska, så är det fortfarande mycket långsiktiga verkningar. Så agerar vi tillräckligt snabbt, gör vi tillräckligt stora åtgärder gemensamt över hela jordklotet då kan vi ju fortfarande stoppa den utvecklingen. Det tycker jag är den viktigaste slutsatsen för oss som är här” Andreas Carlgren säger också att i samtalen med andra miljöministrar och regeringsrepresentanter håller ”skepticismen på att ersättas i beslutsamhet”. 

Miljöministrarna kom från Algeriet, Brasilien, Kina, Tjeckien, Finland, Kongo, Ryssland (viseminister), Sverige, Norge och Storbrittanien. Och klimatrådgivarna från bla Indien och USA.

Lyssna på intervjun med Carlgren ovan.

och se