Stöpen

Förintelsen blev levande för skolelever

Det blir allt ovanligare att dagens ungdomar får träffa någon som upplevt förintelsen, eftersom det inte längre finns så många kvar som kan berätta. Men en av dessa är Benny Grünfeld, som varje år besöker Stöpenskolan utanför Skövde.

Han är en av de få som överlevde tiden i koncentrationslägret i Auschwitz och drivkraften till att berätta om sina upplevelser fick han redan när han kom till Auschwitz. 

– Absolut. Jag tyckte redan första dagarna i Auschwitz att det var väldigt orättvist. Vi hade inte gjort något, vi var vanliga människor.

Familjen dog
Benny Grünfeld var bara 16 år när han och hans familj skickades till Auschwitz koncentrationsläger våren 1944. I stort sett hela hans familj dog under kriget - men Benny överlevde.

Under de åtta månader han kom att tillbringa i Auschwitz Birkenau avrättades ungefär 12 000 människor - varje dag. 7 000 gasades ihjäl, vissa sköts i nacken och tusentals brändes.

– Prova att elda lite hår, då känner ni lite av den stanken jag levde med i lägret, sa den nu 81-årige Benny Grünfeld till niondeklassarna när han besökte Stöpenskolan.

Viktigt att berätta
– Det är viktigt att ungdomar träffar en och få höra ett sanningsvittne. Barnen skriver att det är något helt annat när någon står framför en och berättar. Många skriver att det känns som att de har varit med mig.

Anna-Karin Friberg och Sara Hjellström lyssnade på Benny Grünfelds föredrag.

– När det är någon som har varit där som berättar är det mer trovärdigt, säger Anna-Karin.

– Det är viktigt, jag fattar inte att han orkar åka runt och berätta men det är starkt av honom att göra det och jag tror att alla blir väldigt berörda, menar Sara Hjellström.

Stina Banck
stina.banck@sr.se