AFA tillbaka i Skaraborg

Efter några inaktiva år så misstänker polisen att Antifascistisk Aktion, AFA, åter ökat sin aktivitet i Skaraborg. Antalet anmälningar där AFA misstänks ligga bakom har ökat.

Under åren 2005 -2006 var AFA aktivt, framförallt i Lidköpingsområdet, där AFA hade en lokalavdelning:

– Då var det mycket konfrontationer mellan höger- och vänsterkanten. Sedan försvann detta i och med en del gripanden, men nu har det börjat öka igen, säger Lars Johansson, chef för länskriminalen i Skaraborg. 

Anmälningarna är ett 20-tal och kommer främst från Lidköping, Grästorp och Skövde.
I Skövde är det Sverigedemokrater som blivit utsatta för AFA:s aktioner genom skadegörelse på en bil och stenkastning mot ett hus. Sverigedemokraterna är ett av AFA:s uttalade mål.   

Använder våld
I Lidköping har två anhängare till det högerextrema partiet Nationaldemokraterna gjort ett femtontal anmälningar där polisen misstänker AFA. Även Jehovas vittnens lokal i Lidköping har utsatts för skadegörelse som polisen kopplar till det vänsterextrema nätverket.  

– Politiska aktiviteter har alltid funnits, men det vi ser allvarligt på är när man börjar bekämpa varandra med våld. Det är det som vi tycker börja eskalera igen, säger Lars Johansson.  

Hur kommer det sig att det sker nu? 

– Vår erfarenhet är att det är väldigt personrelaterat. Har man någon stark person som får med sig andra så blir det en ökad aktivitet, säger Lars Johansson.

Cristian Ölund
Cristian.olund@sr.se