Abbas hoppas på en enad palestinsk stat

I övermorgon kommer palestiniernas president Mahmoud Abbas till Stockholm. Ekots mellanösternkorrespondent Cecilia Uddén fick träffa Abbas före avresan och frågade honom om palestinierna verkligen är redo för en egen stat.

– Vi har varit redo för en stat i 60 år, det är Israel som inte accepterar en palestinsk stat, säger Mahmoud Abbas. Den dag det finns en överenskommelse, då kommer palestinierna inte längre att vara splittrade, vi kommer att hålla folkomröstning om tvåstatslösningen, säger han.

Många israeler som är emot en tvåstatslösning använder motsättningarna mellan Fatah och Hamas som argument, och säger att om Israel lämnar Västbanken kommer Hamas att ta över också där och börja skjuta raketer mot Tel Aviv och Ben Gurion flygplatsen.

Även om Mahmoud Abbas är säker på att han kan ena sitt folk och att en majoritet av palestinierna är för en tvåstatslösning, så är splittringen allvarlig. Den palestinske presidenten har inte ens kunnat åka till Hamasstyrda Gaza efter kriget.

Fatah i Gaza anklagar Hamas för att ha dödat 127 Fatahmedlemmar i Gaza sedan kriget, påstådda kollaboratörer och förrädare. Hamas hävdar i sin tur att Fatah torterar politiska fångar på Västbanken och att Mahmoud Abbas gav Israel grönt ljus att starta kriget och krossa Hamas, något presidenten själv avfärdar som nonsens och förtal.

– Självklart påverkar de oss, men de är rykten för att underminera myndigheten.

På onsdag fortsätter försoningssamtalen mellan Fatah och Hamas i Kairo där man försöker få till stånd en nationell palestinsk samlingsregering. Men under mitt samtal med Mahmoud Abbas får jag ofta en känsla av att han känner större vrede mot Hamas än mot Israel, även om han hänvisar till försoningsprocessen.

Hur känns det att kunna förhandla med Israel men inte föra samtal med ditt eget folk inom Hamas?

– Jag talar med mitt folk, nu är vi redo att åka till Kairo. Vår delegation har redan varit där i samtal med Hamas, så om någon säger att vi vägrar, kan jag säga att den personen inte berättar sanningen, säger presidenten.

– Det är inte sant att vi förhalar samtalen med Hamas, säger Abbas vidare. Vi vill ha försoning, men glöm inte att de tog makten med våld genom en kupp.

Under tiden fortsätter Israels systematiska utbyggnad av bosättningar på Västbanken, en expansion som ökade med 67 procent under förra året.

Cecilia Uddén, Amman
cecilia.udden@sr.se