Försvagad Abbas söker EU-stöd

Ingen väntar sig att fredsprocessen mellan israeler och palestinier kommer att underlättas efter högerblockets valframgångar i Israel. På tisdag kommer den palestinske presidenten Mahmoud Abbas till Sverige för samtal med Fredrik Reinfeldt och Carl Bildt. Det är en försvagad president som anländer.

Vissa bedömare har kallat honom Gazakrigets störste förlorare, handlingsförlamad och maktlös inför de lidande palestinierna i Gaza utsattes för under kriget. Vår Mellanösternkorrespondent träffade honom inför Sverigeresan och frågade hur han kände sig under kriget.

– Det var mycket frustrerande. Före kriget försökte jag få Hamas att förlänga vapenvilan med Israel, för att inte ge Israel en förevändning att starta kriget, men Hamas lyssnade inte, säger Mahmoud Abbas.

Jag träffar honom i ett vardagsrum med guldskimrande soffor, teglas och arabisk baklawa på bordet och genom hela intervjun tänker jag på att han uttrycker större vrede mot Hamas än mot Israel.

Han medger att han är försvagad, men inte första hand av kriget, utan av den inompalestinska splittringen, där presidenten förlorat Gaza till Hamas. Och vad kan vara ett tydligare svaghetstecken än att han inte ens kan åka dit. Både FN-chefen och den svenske utrikesministern har ju varit i Gaza efter kriget:

Ban Ki Moon, John Kerry och Carl Bildt, har alla besökt Gaza, varför har inte du gjort det? 

Det är uppenbart att frågan smärtar honom. Ändå uttrycker han förhoppningar om att snart kunna besöka Gaza, så snart Hamas och Fatah försonats och palestinierna bildat en nationell samlingsregering. Försoningsprocessen fortsätter i Kairo på onsdag. 

Men han håller inte med om den bild många palestinier har, att presidenten inte gjorde något för sitt folk under kriget. Jag gick till FN:s säkerhetsråd, invänder han, och vi har aldrig övergivit folket i Gaza. Vi har betalat ut löner och skickat förnödenheter.

Abu Mazen är ingen färgstark karismatisk politiker, snarare grå, formalistisk och lite butter. Han saknar Yasser Arafats dramatik och drastiska utspel. Abu Mazen uttalar sig med väl avvägd försiktighet nu när Israel kan komma att få en regering som inte erkänner palestiniernas rätt till en egen stat.

Yasser Arafat, säger bedömare, hade självklart krävt en internationell bojkott av en sådan regering, på samma sätt som Hamas bojkottas för att de inte erkänner Israels rätt att existera. Men Mahmoud Abbas säger stillsamt: Jag vill inte lägga orden i munnen på någon.

Det han hoppas på från EU:s sida nu när Sverige snart övertar ordförandeskapet, är att en mer aktiv politisk roll. Ni måste sluta att bara betala räkningar, ni måste lägga er i den politiska processen, ni som känner oss så mycket bättre än både amerikaner och ryssar.

En sådan politisk roll som EU kan komma att spela är att inleda en dialog med Hamas. Många europeiska politiker har kommit fram till att isoleringen varit kontraproduktiv, och franska parlamentariker har redan brutit isen och besökt Hamasledningen i Damaskus.

– Vi kan inte hindra någon från att tala med Hamas, och jag kommer inte att bli upprörd,  men varför ska Hamas behandlas annorlunda än PLO? Ni vägrade tala med PLO innan Arafat tagit avstånd från terror och erkänt Israel. Samma krav måste ställas på Hamas, annars försvagar ni oss, säger Abbas.

Nästan alla palestinier jag träffat sedan Gazakriget, efterlyser försoning mellan Hamas och Fatah. En nationell samlingsregering. Men många är oroliga att bitterheten, hatet och motsättningarna är för stora.

En tvistefråga gäller de politiska fångar som Hamas respektive Fatah håller och de blodiga uppgörelser som skett i Gaza sedan kriget där påstådda kollaboratörer och Fatahmedlemmar mördats eller fått knäskålen avskjuten.

I veckan dog en Hamasmedlem i en av den palestinska myndighetens fängelseceller på Västbanken. Han hängde sig, begick självmord, hävdar fängelset, medan Hamas säger att han torterades till döds av Fatah. Jag frågar Mahmoud Abbas om fallet.

– Vi dödar inte våra politiska motståndare, säger Mahmoud Abbas bestämt. Tio läkare har konstaterat att han tog livet av sig. Och, tillägger den palestinske presidenten Abu Mazen, vi har inga politiska fångar.

Efter intervjun säger presidentens protokollchef att mina frågor till Abu Mazen tyder på att de flesta palestinier jag har kontakt med tillhör Hamas. Jag avstår från att kommentera det, men konstaterar att ungefär samma sak fick jag höra av Hamasledaren Ahmed Yousef när jag intervjuade honom i Gaza, ”det verkar som om du hjärntvättats av Fatah”, sa Hamasledaren.

Försoningen står inte precis för dörren av allt att döma.

Cecilia Uddén, Amman
cecilia.udden@sr.se