Philip Roth som radioföljetong

Minns någon Det gamla spelet om Envar? Philip Roth har tagit fasta på det medeltida Envarmotivet om den rike mannens tragiska slut, och skrivit en berättelse om en framgångsrik reklammans fall.

Han är 71 år och en åldrande man som sörjer sin virilitet, sin första fru, som han bedrog, och den förlorade kontakten med sönerna från det äktenskapet.

”Envar” är en bok om åldrandet och kroppens förfall, och om det oåterkalleliga slutet. Men det är också en roman om en man som ser tillbaka på sitt liv med skarpsinne och humor.  Vår reklamman, som på sin ålders höst är bittert avundsjuk på sin kärnfriske bror och hans familj, och som gör patetiska försök att dra till sig unga flickors blickar, var en gång en liten pojke som sprang ärenden åt sin far i guldsmedsbutiken och som hade hela livet framför sig.

Hur blev han den han blev?

Philip Roth räknas som en av USA:s allra mest betydelsefulla författare, och hans namn brukar finnas med när spekulationerna om Nobelpriset i litteratur tar fart. Han fick sitt genombrott som författare i slutet av 60-talet, och hans romaner har sedan dess flitigt översatts till svenska. Bland de senare titlarna märks t.ex. Amerikansk pastoral, Gift med en kommunist, Skamfläcken, Operation Shylock och Konspirationen mot Amerika.

Envar är Philip Roths 27:e roman.