Majoritet är positiv till kärnkraften

Uppdaterad 13:20
Svenska folket har aldrig varit så positivt till kärnkraft som i dag. Det visar en stor årlig opinionsmätning från Göteborgs universitet.

Roland Nilsson och Staffan Lorin i Malmö är två av dem som vill ha kärnkraften kvar.

– Det ska byggas ut kraftigt.

Varför då? 

– Så att vi kan skydda vår miljö, säger Roland Nilsson.

– Jag tycker att den ska behållas. För det är en ren energikälla och relativt billig, säger Staffan Lorin.

– Den ska avvecklas, för att vi behöver inte kärnkraften och vi behöver inte konsekvenserna av den, säger kärnkraftsmotståndaren Olle Strandberg.

Långsamt men stadigt blir svenskarna allt mer positiva till kärnkraft. SOM-institutet vid Göteborgs universitet har frågat
3 259 personer om hur de ser på kärnkraften, och i år kan kärnkraftsanhängarna för första gången säga att de har en majoritet av folket bakom sig.

51 procent säger nu att de vill använda kärnkraften. Betydligt färre, 31 procent, vill avveckla den.

– Det vi fick i vår höstmätning, den högsta andelen för att vi i Sverige fortsättningsvis ska använda kärnkraften som vi någonsin har haft i de här mätningarna, är det tydligt ledning för opinionen att vi ska använda kärnkraften i framtiden, inte avveckla den, säger Sören Holmberg, professor vid Göteborgs universitet.

Mätningen gjordes under senhösten, innan de borgerliga allianspartierna gjorde upp om kärnkraften. Undersökningen bekräftar också att två partier är rejält splittrade i kärnkraftsfrågan.

Socialdemokraternas partiledare Mona Sahlin håller ju fast vid linjen att kärnkraften ska avvecklas på sikt. Men hon har inte sina väljare med sig.

Av mätningen från Göteborgs universitet framgår att bland socialdemokraternas väljare finns det en övervikt för dem som tvärtom vill fortsätta att använda kärnkraften.

– Det kan naturligtvis bli ett problem om det blir en valfråga och om det fortsätter att politiseras i den här frågan. Men vi ska inte glömma att oppositionen inte har kommit fram med sitt alternativ till regeringens förslag. Vi vet inte vad S, V och MP ska komma med för motförslag till det här som regeringen föreslår, säger Sören Holmberg.

Centern svängde ju nyligen och accepterar nu att de gamla kärnkraftverken byts ut mot nya. Men bland centerns väljare är de som vill avveckla kärnkraften fler än de som vill behålla den.

Några exakta siffror över centeropinionen är i och för sig svårt att ge. Sveriges centerväljare är så få att det är svårt att mäta vad de tycker på ett sätt som är statistiskt säkert.

Undersökningen från Göteborgs universitet publiceras i juni.

Fredrik Furtenbach
fredrik.furtenbach@sr.se
Jens Ericson
jens.ericson@sr.se